OBSE je znepokojená. Pri Mariupole dochádza k tvrdým prestrelkám

Európski pozorovatelia zaznamenali cez víkend pri obci Šyrokyne neďaleko Mariupoľu na východe Ukrajiny najsilnejšie prestrelky za posledné tri mesiace. V Kyjeve to oznámila misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

27.04.2015 11:06
OBSE, Ukrajina Foto: ,
Pozorovatelia OBSE hlásia tvrdé prestrelky z okolia Mariupoľa.
debata (179)

Zástupcovia ukrajinskej armády pritom s povstalcami od minulého týždne dojednávajú demilitarizáciu mariupoľského bojiska, ktorá by mala boje úplne zastaviť.

Podľa OBSE sa pri Šyrokyne cez víkend ozývala paľba z diel, tankov a mínometov, ktoré podľa minských mierových dohôd mali byť z frontu na Donbase stiahnuté. Obec leží asi 20 kilometrov východne od azovského prístavu Mariupoľ, ktorý je najväčším mestom medzi ruskou hranicou a okupovaným Krymom. O obetiach sa správy nezmieňujú.

Spoločné stredisko pre kontrolu a koordináciu, ktoré združuje zástupcov ukrajinskej a ruskej armády a separatistov, rokuje od minulého týždňa o návrhu na úplnú demilitarizáciu mariupoľského bojiska. Návrh má podľa ruskej agentúry TASS aj podporu OBSE. Plán počíta s úplným zastavením paľby, odsunom zbraní a s odmínovaním.

Obec Šyrokyne je od februárového podpisu minských mierových dohôd považovaná za najcitlivejšiu časť bojovej línie, ktorá prechádza Doneckou a Luhanskou oblasťou. Leží zhruba na polceste medzi Novoazovskom, ktorý ovládajú separatisti a Mariupoľom, ktorý kontroluje ukrajinská armáda.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #Mariupol