Vrtuľníky evakuujú z Mount Everestu desiatky horolezcov

Zlepšenie počasia na Mount Evereste v pondelok umožnilo záchranárom evakuovať z najvyššej hory sveta ďalšie desiatky horolezcov, ktorých postihlo sobotňajšie zemetrasenie v Nepále.

27.04.2015 13:47
mount everest, vrtuľník, evakuácia Foto: ,
V pondelok počasie umožnilo pokračovať v evakuácii horolezcov, ktorí zostali uväznení na Mount Evereste po sobotnom zemetrasení v Nepále.
debata

Najmenej 18 ľudí zmietla v sobotu v základnom tábore pod Everestom lavína, 60 ľudí utrpelo zranenia a bližšie nespresnený počet je stále nezvestných. Približne 210 horolezcov a ich nepálskych sprievodcov, ktorí na svahoch hory zostali, odvážajú do bezpečia vrtuľníky, informoval v pondelok spravodajský server BBC News.

Nepálske ministerstvo turistiky uviedlo, že viac ako 50 ľudí už sa v pondelok podarilo z Mount Everestu evakuovať. "Prišli sme o stany a máme v základnom tábore 18 mŕtvych tiel. V tábore panuje chaos a stále nás tu čaká ešte asi 120 na záchranu.

Je to súboj s časom, aby sme sa dostali preč z tejto hory," citoval britský denník The Independent škótskeho horolezca Jamesa Grievea.

Horolezci nie sú len v základnom tábore, ktorého časť zasypala lavína, ale na ceste nad ním smerom k vrcholu. Tieto výpravy sa nemôžu vrátiť pešo späť dole, pretože séria lavín zničila laná a rebríky na ceste, napísal server BBC News.

Podľa denníka The Independent je vo vyšších táboroch na svahoch Everestu ďalšia stovka horolezcov, ktorých prepravu zabezpečujú tri vrtuľníky indickej armády. Evakuácia z vysokých nadmorských výšok postupuje pomaly, pretože helikoptéra počas jedného letu prepraví len dve osoby.

„Tri vrtuľníky lietajú nepretržite sem a tam,“ napísal na Twitteri v pondelok zo základného tábora rumunský horolezec Alex Gavan. „Kvôli riedkemu vzduchu v týchto nadmorských výškach (ktorý znižuje výkon motora vrtuľníka) môžu vziať na palubu len dvoch pasažierov,“ dodal.

Sobotňajšia lavína v základnom tábore bola najtragickejším nešťastím na Mount Everestu vôbec. Podľa informácií indickej armády stúpol počet obetí zosuvu snehovej masy na 22, nepálske ministerstvo turistiky uvádza stále 18 mŕtvych.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #horolezci #evakuácia #Nepál #Mount Everest