Poľsko nepovolilo vstup Nočným vlkom do krajiny

Motorkári z ruského klubu Nočná vlci v pondelok predpoludním dorazili na bielorusko-poľský hraničný prechod Brest-Terespol a prechádzajú pohraničnou kontrolou. Oznámil to z hranice spravodajca ruskej agentúry TASS, informáciu potvrdili aj poľské médiá.

27.04.2015 14:16 , aktualizované: 16:52
noční vlci, poľská hranica Foto: ,
Noční vlci na bielorusko-poľských hraniciach prešli dôkladnou hraničnou kontrolou.
debata (316)

Poľskí pohraničníci postupujú „prísne podľa zákona“ a prešetrujú každého ruského motorkára. Hľadajú emblémy na motorkách, aby znemožnili jazdcom preniknúť do Poľska ako bežní motocyklisti.

Každý zo skupiny približne desiatich motocyklistov prechádza poľskou pasovou a colnou kontrolou jednotlivo. „Zatiaľ nikoho nepustili. Volajú nás jednotlivo, pohovory sú podrobné – kam a prečo ideme, kde sa chceme zastaviť, koľko nás bude. Sedíme a čakáme,“ citovala agentúra TASS krátku textovú správu jedného z motorkárov.

Podľa rozhlasovej stanice RMF24 bude akýkoľvek emblém, prápor, samolepka či iný symbol príslušnosti k motorkárskemu klubu Noční vlci dôvodom odopretia vstupu do Poľska. Na prechode Brest-Terespol hliadkuje viacero poľských policajtov.

Poľské úrady zakázali motorkárom vjazd do krajiny

Poľské úrady zakázali kolóne desiatich motorkárov z ruského klubu Nočná vlci vjazd do krajiny, oznámila to poľská televízia. Po pohraničnej kontrole v Terespole im bolo oznámené, že nespĺňajú podmienky na vjazd do Poľska. Rozhodnutie, ktoré bolo každému z Rusov odovzdané písomne, nebolo podľa ruských médií nijako zdôvodnené.

Poľské úrady označujú výpravu Nočných vlkov Európou za provokáciu a fakticky zakázali ich cestu Poľskom. Motorkári reagovali uistením, že ich cestu poľský odpor nezastaví. V stredoeurópskych štátoch EÚ sú pripravené desiatky či stovky ich kolegov, ktorí sa k akcii pripoja.

„Neprekročia hranicu v súvislosti s tým, že nespĺňajú podmienky vjazdu na poľské územie,“ povedal novinárom hovorca pohraničnej služby Dariusz Sienicki. Podľa vodcu ruskej motocyklovej kolóny Andreja Bobrovskija zakázali poľské úrady vjazd jednotlivo každému z členov kolóny a to údajne bez objasnenia príčin. Bobrovskij vyslovil domnienku, že motorkári „boli zaradení do sankčného zoznamu“.

Desať motocyklistov sa na hraničnom priechode Terespol otočilo späť a zamierilo do bieloruského pohraničného mesta Brest. V utorok napoludnie tam chcú usporiadať tlačovú konferenciu.

Od poľskej hranice chcú Rusi ešte v pondelok popoludní prísť do Varšavy, kde plánujú položiť kvety pri hrobe neznámeho vojaka na Pilsudského námestí a chcú si uctiť pamiatku Poliakov zavraždených v roku 1943 pri takzvanom Volyňskom masakre. O život vtedy ukrajinskí nacionalisti pripravili na území obsadenom nemeckým Wehrmachtom niekoľko desiatok tisíc Poliakov, aj Rusov, Židov a príslušníkov ďalších národností.

Pri volyňskom pamätníka sa majú ruskí motorkári stretnúť popoludní okolo 16:00 SELČ. Práve tam sa podľa poľských novinárov ukáže, koľkých Rusom sa podarilo hraničnú kontrolu absolvovať a prejsť cez bielorusko-poľskú hranicu.

Nemecko: V prípade ohrozenia verejného poriadku máme právo zakázať vstup do krajiny

Nemecká ministerstva vnútra a zahraničia už skôr oznámila, že v prípade hrozby ohrozenia verejného poriadku majú úrady právo zabrániť cudzincom vstúpiť do krajiny.

V Nemecku chcú Noční vlci 9. mája svoju cestu ukončiť, krajina nechce vpustiť ruských motorkárov cez svoje hranice. „Vedúcim predstaviteľom Nočných vlkov bude zabránené vo vstupe do krajiny. Víza, ktoré získali na základe podania falošných informácií boli zrušené,“ citoval v pondelok denník Rheinische Post zdroj blízky nemeckej vláde.

Jazdci prešli zatiaľ 800 kilometrov, ďalších 5 000 kilometrov Európou ich podľa plánov čaká. Podľa poľského denníka Gazeta Wyborcza chcú Noční vlci po návšteve Varšavy, Vroclavi a Osvienčimu prekročiť hranice do Českej republiky v stredu popoludní.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hranice #Noční vlci