Nepál žiada svet o ďalšiu humanitárnu pomoc

Nepálska vláda v pondelok vyzvala medzinárodné spoločenstvo na poskytnutie ďalšej pomoci pre ľudí postihnutých sobotňajším zemetrasením, ktoré si v krajine vyžiadalo viac ako 3 600 obetí.

27.04.2015 15:05
debata

Ako prvá do Káthmandu dorazila už v nedeľu humanitárna pomoc zo susedných krajín, z Číny a Indie.

Česká republika vyšle do Nepálu tím 36 lekárov, sestier a hasičov, ktorí by mali v krajine pôsobiť minimálne dva týždne. Mnoho štátov prisľúbilo pomoc vo výške miliónov dolárov.

Nepál aktuálne nutne potrebuje stany, sušené potraviny, prikrývky a matrace, lieky či elektrické generátory a tiež lekárov – špecialistov.

Čína v nedeľu vypravila do Nepálu skupinu 60 záchranárov, India poskytla vrtuľníky, zdravotnícky materiál a záchranný tím. Pakistanská armáda oznámila, že do Nepálu posiela štyri lietadlá C-130 s nemocnicou s kapacitou 30 lôžok, pátracie a záchranné tímy a potravinové balíčky, vodu, lieky, stany a ďalšie vybavenie.

Hovorca Pentagonu povedal, že z USA v nedeľu odštartovalo armádne lietadlo so 70 vojakmi. Washington navyše na okamžitú pomoc vyčlenil milión dolárov. Kanada sa rozhodla prispieť piatimi miliónmi dolárov a Európska komisia oznámila v reakcii na zemetrasenie v Nepále okamžite uvoľní na pomoc tri milióny eur.

Británia posiela pomoc vo výške päť miliónov libier, Nórsko 3,9 milióna dolárov a finančnú podporu sľúbili aj ďalšie jednotlivé krajiny ako Nemecko, Španielsko či Francúzsko.

Izraelská armáda uviedla, že do Nepálu mieri 260 vojakov, ktorí majú pomáhať pri zriaďovaní poľných nemocníc, hľadaní nezvestných ľudí a pri zabezpečení návratu izraelských turistov domov.

Z Nového Zélandu má v pondelok večer odštartovať lietadlo s 37 expertami na pátracie a záchranné práce, ktorí sa zameriavajú priamo na vyhľadávanie osôb v troskách budov a technické aspekty záchrany. V tíme je lekár, zdravotníci či statik. Nový Zéland sľúbil Nepálu pomoc vo výške jedného milióna dolárov. Lekárov a záchranárov vyslali Francúzsko, Nemecko a Británia.

Vzhľadom k značne poničenej infraštruktúre v metropole Káthmandu aj v ďalších častiach Nepálu, veľkú výzvu predstavuje distribúcia poskytnutej pomoci. Niektoré lety s humanitárnou podporou nemohli v nedeľu na letisku v Káthmandu pristáť kvôli následným otrasom pôdy a letisko bolo niekoľkokrát počas nedele uzavreté.

V pondelok sa indické vojenské lietadlo muselo vrátiť do Dillí kvôli tomu, že letisko v Káthmandu bolo preťažené, informovala indická televízia.

Nepálska vláda v pondelok vyzvala na poskytnutie ďalšej pomoci. „Nemáme vrtuľníky, ktoré potrebujeme, ani odborné skúsenosti s vyslobodzovaním ľudí z trosiek,“ uviedla vláda. „Keď budú z trosiek zachránení ľudia bude potrebné ešte viac pomoci, predovšetkým potrebujeme ortopédov, neurológov, anestéziológov a chirurgov. Žiadame zahraničné vlády, aby nám poslali tieto špecializované tí­my.“

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #humanitárna pomoc #Nepál