Zemetrasenie odhalilo podvody. V Nepále pri stavbe domov šetria materiál

Zemetrasenie zničilo nielen ich dom, ale celú dedinu. Blízki sú mŕtvi. A nikto, žiadny vojak, policajt či záchranár, zatiaľ neprišiel na pomoc.

27.04.2015 15:13
Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Nešťastný Nepálčan sedí na troskách. To je to jediné, čo z jeho domova zostalo.
debata (8)

Podobné príbehy sa začínajú vynárať z kusých telefonátov s nepálskymi dedinčanmi, ktorých zasiahlo v sobotu ničivé zemetrasenie. Ľuďom tam teraz chýbajú najzákladnejšie veci – prístrešie, potraviny i voda. Počas sobotňajšieho zemetrasenia zahynulo vyše 3 600 ľudí, podľa úradov bude bilancia ešte stúpať.

Je to príbeh, ktorý sa pravdepodobne bude ozývať znovu a znovu počas celých nasledujúcich týždňov, kým záchranári sa snažia prebojovať cez rozbité cesty a cez zosuvy pôdy do oblastí odrezaných od sveta, napísal denník The New York Times.

Video zachytáva desivé momenty počas zemetrasenia.

Krajina s 27 miliónmi obyvateľov bola v politickom a ekonomickom zmätku už dlho predtým, ako v sobotu otrasy s intenzitou 7,8 Richterovej stupnice začali ničiť domy i životy ľudí. Táto prírodná katastrofa nepochybne skomplikuje snahy zaceliť rozkol spôsobený desaťročím vojny a politickej paralýzy.

Nepálci sú známi svojou húževnatosťou. Šerpovia i Gurkhovia sa tak preslávili svojou odvahou a odhodlaním, že sa ich mená stali synonymom pre silu a statočnosť.

Krajinu desaťročie ničilo maoistické povstanie

Situácia v ich krajine je ale v posledných rokoch ťažšia ako kedykoľvek inokedy. Desať rokov trvajúce maoistické povstanie sa skončilo v roku 2006, ale politickí predtavitelia sa odvtedy nedokázali dohodnúť na ústave, a to napriek voľbám a opakovaným sľubom o politickej dohode.

Premiér Sušil Koirála bol v čase zemetrasenia mimo krajinu. Aj túto skutočnosť analytici uvádzajú ako ďalší z dôkazov oslabenia nepálskej vlády, okrem iného aj preto, že dôvodom jeho cesty do zahraničia bola lekárska kontrola, či jeho rakovina zostáva na ústupe.

V rozhovoroch Nepálci opakovane uvádzajú, že sa musia vysporiadať s tragédiou prakticky bez akejkoľvek pomoci vlády. A sťažujú sa, že vedenie krajiny národ oslabilo a urobilo zraniteľnejším – okrem iného aj kvôli tolerovaniu nekvalitnej výstavby a nedodržiavaniu stavebných noriem.

Domy sa stavajú veľmi nekvalitne

Potvrdil to aj Aštradž Subadí, podnikateľ v stavebníctve, ktorý po zemetrasení skončil v nemocnicou so zranenou chrbticou, lebkou a ľavou nohou po tom, čo ho zasiahli trosky zrútenej budovy.

Holandská turistka čaká na odlet v spacom vaku...
K záchranným prácam sa pridávajú i vojaci z...
+27Nepálski vidiečania si dobíjajú mobilné...

„Ja aj môj švagor pracujeme v stavebníctve, a tak vieme, že tu ľudia stavajú bez podporných stĺpov, bez železa v betóne, ktorý navyše miešajú veľmi slabý,“ povedal podnikateľ, ktorého zasypali trosky hotela, kde sa so šiestimi priateľmi stretol na schôdzke. „Jednoducho nám spadol na hlavu,“ dodal. Dvaja z jeho priateľov zahynuli, ďalší traja utrpeli zranenia a jedného sa zatiaľ nepodarilo vyslobodiť spod trosiek.

Krajina má rozsiahly potenciál pre vodné elektrárne, ale elektriny je tu tak málo, že aj na miestach, ako je Káthmandu, obvykle nejde prúd až 14 hodín denne. Výroba klesá už celé roky a momentálne predstavuje len chabých 6 percent ekonomiky. Bieda je všeobecne rozšírená, desivé sú aj zdravotné štatistiky z dôvodu obrovského znečistenia prostredia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #zemetrasenie #Nepál