Arabská koalícia bombardovala juh Jemenu

Saudské bojové lietadlá v pondelok bombardovali pozície šiitského povstaleckého klanu Húsiov v provinciách Dalí a Šabva na juhu Jemenu.

27.04.2015 16:33
debata (7)

Terčom vzdušných útokov sa tam podľa očitých svedkov stali jednotky exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktoré bojujú na strane Húsiov, informovala v pondelok agentúra DPA.

Povstalci sa medzitým vydali k provinčnej metropole Dalí, ktorá leží asi 120 kilometrov severne od najväčšieho jemenského prístavného mesta Aden. Zatiaľ mesto Dalí kontrolujú prívrženci jemenského prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, ktorý utiekol do Saudskej Arábie. Podľa agentúry Reuters ráno podnikli stíhačky 15 až 20 úderov proti skupinám húsijských bojovníkov a na sklad zbraní.

Saudskoarabské lietadlá druhý deň po sebe útočili na oblasť okolo prezidentského sídla v jemenskej metropole Saná. Prestrelky medzitým pokračovali v uliciach strategického mesta Taizz na juhu Jemenu.

Konflikt v Jemene sa stupňuje od minulého septembra, keď šiitske oddiely obsadili Saná. Držali v domácom väzení Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie.

Rijád potom v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hádího vlády. Minulý týždeň koalícia oznámila zmiernenie kampane proti šiitským povstalcom. Boje si vyžiadali viac ako 1 000 mŕtvych, z toho viac ako 550 civilistov vrátane najmenej 115 detí.

Ťažké boje sa v posledných dňoch odohrávali aj v Adene. Podľa Reuters má Jemen problémy so zásobovaním liekmi a potravinami, ktoré najchudobnejšia krajina na Arabskom polostrove z viac ako 90 percent dováža.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #bombardovanie