OSN: Prioritou v stredomorskej kríze je záchrana životov

Prioritou v stredomorskej migračnej kríze musí byť záchrana životov. Podľa agentúry ANSA to v pondelok povedal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun talianskemu premiérovi Matteovi Renzimu.

27.04.2015 20:54
debata (2)

Ten naopak vyhlásil, že absolútnou prioritou je zastaviť pašerákov ľudí. Dúfa v tejto otázke tiež v podporu Spojených národov.

Šéf OSN, Renzi a európska ministerka zahraničia Federica Mogheriniová sa v pondelok pri sicílskych brehoch spoločne zúčastnili plavby na lodi talianskeho námorníctva San Giusto, ktorá sa podieľa na pátraní a záchrane utečencov z Afriky v sicílskom prielive.

„Zastaviť pašerákov ľudí a tým zabrániť humanitárnej katastrofe je absolútnou prioritou a my v tom počítame s podporou OSN,“ vyhlásil v pondelok Renzi. „Taliansko predtým čelilo problému s migráciou v Stredomorí samé. Aktuálne si celé medzinárodné spoločenstvo uvedomuje, že ide o globálny problém a nie iba o problém jednej krajiny,“ dodal Renzi.

Po debate o obavách z krízy s Renzim a Mogheriniovou Pan zdôraznil, že „úrady sa musia zamerať na záchranu životov“, uviedla ANSA.

Už cez víkend Pan kritizoval plány EÚ nasadiť prípadné vojenské prostriedky proti pašeráckym člnom. Na to by EÚ potrebovala oficiálny mandát OSN, podľa šéfa svetovej organizácie nie je možné krízu riešiť vojensky.

Renzi v uplynulých dňoch potvrdil, že požiadal Francúzsko, Britániu a Španielsko o podporu takejto rezolúcie OSN, ktorá by umožňovala „medzinárodnú policajnú operáciu“ zameranú na ničenie lodí pašerákov ľudí.

Problém utečencov zvlášť silne dolieha práve na Taliansko, pretože tisícky zúfalých ľudí predovšetkým z Líbye sa vydávajú na vratkých člnoch k talianskej pevnine.

Predminulý víkend si nehoda jedného z takýchto plavidiel vyžiadala okolo 800 životov. Iba tento rok na talianskych brehoch priplavilo viac ako 25 000 utečencov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #OSN #utečenci #Matteo Renzi