Španielsko uctilo pamiatku obetí havarovaného airbusu

V barcelonskej bazilike Sagrada Família sa v pondelok večer za účasti španielskeho kráľa Felipeho VI., jeho manželky Letizie a premiéra Mariana Rajoya uskutočnila tryzna za 150 obetí marcovej leteckej havárie lietadla nemeckej spoločnosti Germanwings.

27.04.2015 21:47
debata (1)

Zo 144 pasažierov bolo 51 Španielov. Pred slávnou bazilikou od architekta Antoniho Gaudího sa zhromaždila približne tisícka ľudí, ktorí prišli na zádušnú omšu.

Panovnícky pár a premiér potom vnútri podali ruku a vyjadrili sústrasť každému zo zhruba 600 príbuzných obetí. Niektorí z nich neudržali slzy.

„Nesieme obete v našich srdciach,“ povedal barcelonský arcibiskup Lluís Martínez Sistach, ktorý pri tej príležitosti spomenul aj na obete zemetrasenia v Nepále a drámu utečencov v Stredozemnom mori. Prítomní boli židovskí a moslimskí duchovní, hoci tryzna sa odohrala ako katolícka bohoslužba, čo sa stalo terčom kritiky.

Študenti zo strednej školy v katalánskom Llinars del Vall?S na úvod bohoslužby položili na oltár 150 sviečok, informoval denník El País. Práve študenti tejto školy pri leteckom nešťastí prišli o 16 svojich kamarátov z nemeckého Haltern am See z výmenného pobytu.

Airbus na linke Barcelona-Düsseldorf naviedol 24. marca jeden z pilotov úmyselne do alpského masívu vo Francúzsku. Nemecko, ktoré pri katastrofe prišlo o 72 svojich občanov, vystrojilo oficiálnu smútočnú slávnosť už 17. apríla v katedrále v Kolíne nad Rýnom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Španielsko #omša #Germanwings