Tisícky dobrovoľníkov skúmajú satelitné snímky nad Nepálom

Viac ako 4 500 dobrovoľníkov sa zapojilo do podrobného skúmania satelitných snímok, ktoré zachytávajú Nepál po sobotňajšom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo už viac ako 4 400 obetí. Podrobné skúmanie 14-tisíc kilometrov štvorcových môže pomôcť pri záchranných operáciách.

28.04.2015 10:15
Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Do niektorých odľahlých obcí sa záchranári ešte nedostali. Dobrovoľníci prezerajú satelitné snímky, aby určili, kam je nevyhnutné poslať záchranárske tímy.
debata (1)

Snímky poskytla americká spoločnosť DigitalGlobe a ich hovorca Turner Brinton uviedol, že zábery vo vysokom rozlíšení urobila v pondelok družica WorldView-3. Dobrovoľníci na nich vyznačujú poškodené budovy, cesty a ďalšie oblasti, do ktorých je nutné vyslať pozemné záchranárske tímy.

Holandská turistka čaká na odlet v spacom vaku...
K záchranným prácam sa pridávajú i vojaci z...
+27Nepálski vidiečania si dobíjajú mobilné...

Spoločnosť dobrovoľníkom poskytla aj porovnávacie snímky z prvého apríla tohto roku, aby lepšie rozpoznali rozdiely, ktoré mohli spôsobiť otrasy, ktoré mali intenzitu 7,8 stupňa Richterovej stupnice.

Počet obetí neustále stúpa

Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia stúpla na 4 349 mŕtvych a takmer 8-tisíc zranených. Ďalších takmer sto ľudí zahynulo v susedných krajinách. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra. Nepálsky premiér Sušil Koirála zároveň vyslovil obavu, že počet obetí by mohol dosiahnuť až 10-tisíc.

Nepálsky premiér tiež vyzval k urýchleniu záchranných prác a požiadal svet o pomoc, žiada stany a lieky. „Mnoho ľudí prespáva pod šírym nebom, pretože ich domovy sú zničené alebo by nemuseli vydržať následné otrasy,“ povedal Koirála, ktorý bol v čase zemetrasenie v zahraničí a vrátil sa do vlasti v nedeľu. „Vláda robí všetko pre záchranu a dodanie humanitárnej pomoc. Je to veľká výzva a veľmi ťažká doba pre Nepál,“ dodal.

Podľa informácií OSN zemetrasenie postihlo asi osem miliónov Nepálčanov, pričom krajina má 29 miliónov obyvateľov. Záchranári sa pokúšajú dostať k oblastiam odrezaným od sveta, ktoré boli najbližšie k ohnisku zemetrasenia.

Nepálčania spia pod šírym nebom

Státisíce Nepálčanov strávili už tretiu noc pod šírym nebom v obave z ďalších otrasov. V strachu z nedostatku jedla, vody a ďalších potrieb berú ľudia útokom obchody i čerpacie stanice, aby si zaistili čo možno najväčšie zásoby. Väčšina obchodov už nemá prakticky čo ponúknuť.

Ľudia pritom z Káthmandu utekajú, či už zo strachu zostať v meste, ktoré leží v horskom údolí, alebo preto, že chcú ísť za svojimi blízkymi do dedín a mestečiek, odkiaľ pochádzajú.

Do Nepálu medzitým prichádzajú medzinárodné záchranárske tímy s cvičenými psami schopnými nájsť tých, ktorí mohli prežiť pod troskami. Prichádzajú aj záchranári vybavení ťažkou technikou, ktorá v krajine zúfalo chýba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál