Horolezci z Mount Everestu sú v bezpečí

Všetci horolezci, ktorí zostávali po ničivom zemetrasení a zosuvoch lavín uväznení vo výškových táboroch na svahoch Mount Everestu, už boli s pomocou vrtuľníkov prepravení do bezpečia.

28.04.2015 13:10
debata (1)

Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na výpravy v základnom tábore. Spravodajský server BBC News v pondelok uviedol, že expedície, ktoré boli na ceste nad základným táborom smerom k vrcholu sa nemôžu vrátiť pešo späť dole, pretože séria lavín zničila laná a rebríky na chodníkoch.

Tri vrtuľníky celý pondelok lietali do prvého výškového tábora, ktorý leží nad neprechodným ľadopádom Khumbu a horolezcov evakuovali. Do prvého výškového tábora zostupovali výpravy z tábora číslo dva nad ním. Evakuácia umožnilo pondelkové jasné počasie.

Podľa agentúry Reuters sa počas pondelka podarilo dostať z prvého výškového tábora do základného tábora 170 horolezcov. Vrtuľníky pritom mohli kvôli riedkemu vzduchu vo veľkých nadmorských výškach brať na palubu vždy len dve osoby.

„Everest nad základným táborom je teraz prázdny,“ konštatoval dánsky horolezec Carsten Lillelund Pedersen na svojej facebookovej stránke. V základnom tábore pod Everestom lavína, ktorá sa odtrhla pri sobotňajšom zemetrasení zničila asi polovicu stanov a usmrtila podľa rôznych údajov 17 až 22 ľudí.

Kanaďan Nick Cienski uviedol, že mnohí horolezci, ktorých helikoptéra prepravila z vyšších polôh do základného tábora, svoje stany nenašli. Lavína o odhadovanej rýchlosti 300 kilometrov za hodinu ich zasypala alebo zmietla preč.

„Veľa tých ľudí nemá žiadne stany, nič im nezostalo, všetko je roztrúsené po ľadovci,“ vyhlásil Cienski vo videu, ktoré nahral v pondelok a umiestnil na Facebooku. „Jediné, čo majú, sú veci, s ktorými prileteli vrtuľníkom, veci, ktoré majú v batohu,“ dodal.

V čase katastrofy bolo na Mount Evereste asi 350 členov zahraničných výprav a dvakrát toľko miestnych šerpov, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #evakuácia #Mount Everest