Bosnianski Srbi žiadajú po útoku na políciu väčšiu autonómiu

Prezident bosnianskej Republiky srbskej Milorad Dodik v utorok ráno vyhlásil, že bosnianski Srbi majú právo "brániť sa" a keďže ústredné orgány v krajine im nie sú nič platné, mali by sformovať vlastnú tajnú službu.

28.04.2015 13:36
debata (6)

Dodikovo vyhlásenie je reakciou na ozbrojený útok, ktorý sa v pondelok večer odohral v severovýchodnom meste Zvornik ležiacom v Republike srbskej.

Ozbrojenec zakričal Allahu Akbar (Boh je veľký) a zaútočil na policajnú stanicu, pričom zabil jedného policajta a ďalších dvoch zranil. Pri prestrelke následne aj sám zahynul.

Útočníka príslušné orgány identifikovali ako 24-ročného Nerdina Ibrića žijúceho v neďalekej dedine. Polícia sa podľa viacerých dostupných indícii domnieva, že mladík patril k hnutiu vahábistov, najortodoxnejšej sunnitskej vetve islamu.

Do oblasti následne po incidente vyslala špeciálne policajné jednotky, aby predišli ďalšiemu násiliu či aj prípadnej odplate voči moslimskému obyvateľstvu. Incident vo viacnárodnostnej krajine vyvolal okamžitú vlnu napätia.

Základy pre fungovanie samostatnej Bosny a Hercegoviny vytvorila Daytonská dohoda z roku 1995, vďaka ktorej sa podarilo zastaviť krviprelievanie medzi etnickými Srbmi, Chorvátmi a Bosniakmi.

Zmluva zároveň krajinu rozdelila na Republiku srbskú s hlavným mestom Banja Luka a bosniacko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny, ktorej správnym centrom je Sarajevo.

Najvyšším orgánom krajiny je rotujúce predsedníctvo, v ktorom sa každých šesť mesiacov striedajú predstavitelia všetkých troch národnostných skupín.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #policajt #Bosna a Hercegovina