Tragédie ich neodradili. V Líbyi čaká na odchod do Európy čoraz viac ľudí

Napriek čoraz častejším správam o lodných nešťastiach, pri ktorých v Stredozemnom mori zahynuli už tisícky utečencov, počet ľudí, ktorí chcú cez Líbyu utiecť do Európy, neklesá. Informoval o tom úrad Vysokého komisára pre utečencov Organizácie spojených národov (UNHCR).

28.04.2015 15:29
migranti, utečenecký tábor, Líbya Foto: ,
V utečeneckých táboroch narastá počet ľudí, ktorí sa chcú dostať do Európy. Ide pritom len o čakateľov z krajín subsaharskej Afriky, okrem nich majú na starý kontinent namierené tisícky Sýrčanov a Iračanov.
debata (31)

Počet ľudí internovaných v líbyjských utečeneckých táboroch sa podľa neho za posledný mesiac naopak takmer zdvojnásobil.

V táboroch na líbyjskom území je momentálne podľa OSN 2 663 ľudí. V marci to bolo až o 1 200 menej. Väčšina z týchto utečencov do Líbye prišla z krajín subsaharskej Afriky: zo Somálska, Etritrei, Etiópie a Sudánu. Okrem nich na rôznych miestach Líbye čakajú na svoju šancu dostať sa do Európy aj tisícky utečencov zo Sýrie a Iraku. Tých však na rozdiel od Afričanov Líbyjčania neinternujú v táboroch, pretože vlastnia dokumenty vystavené OSN a môžu sa tak oficiálne preukázať ako utečenci.

Len za posledných desať dní líbyjská pobrežná stráž zabránila v ceste cez Stredozemné more do Talianska viac než 1 240 ľuďom, ktorí chceli plávať na údajne nevhodných lodiach.

Pred vyše týždňom zahynulo pri líbyjských brehoch pri doteraz pravdepodobne najhoršom lodnom nešťastí vyše 900 migrantov. Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) sa od januára utopilo v Stredozemnom mori už viac ako 1 780 migrantov. Za celý minulý rok pri pokuse dostať sa do Európy zahynulo 3 279 utečencov a podľa IOM je tak možné, že by tento rok mohol počet mŕtvych dosiahnuť až 30-tisíc.

Pan Ki-mun odsúdil úvahy o potápaní prázdnych lodí

Úvahy EÚ o potápaní prázdnych lodí, ktoré využívajú prevádzači na prepravu utečencov, ako o súčasti boja s prílivom migrantov, v utorok počas svojej návštevy Vatikánu kritizoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Pápež František privítal na súkromnej audiencii... Foto: Reuters, OSSERVATORE ROMANO
pápež František, Pan Ki-mun Pápež František privítal na súkromnej audiencii generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

Neprinieslo by to podľa neho riešenie utečeneckej krízy. Ničenie lodí by podľa neho navyše mohlo zasiahnuť hospodárstvo niektorých severoafrických krajín, ktoré sú závislé na rybolove.

Odpor k možnému nasadeniu armád európskych krajín proti pašerákom už cez víkend vyjadril aj vrchný veliteľ ozbrojených síl medzinárodne uznávanej líbyjskej vlády generál Chalífa Haftar. K riešeniu utečeneckej krízy by podľa neho prispelo zrušenie zbrojného embarga voči Líbyi. „Keby Líbya dostala zbrane, mohli by sme prúd utečencov do Európskej únie úplne zastaviť,“ uviedol.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #utečenci