Nepál už nepotrebuje ďalšie záchranné tímy

Nepálske úrady oznámili humanitárnym organizáciám, že už nepotrebujú ďalšie zahraničné záchranné tímy, ktoré by do krajiny dorazili pátrať po obetiach sobotňajšieho zemetrasenia.

28.04.2015 20:16
debata

Miestna armáda a ďalšie bezpečnostné zložky situáciu údajne zvládnu. V rozhovore pre agentúru Reuters to uviedol Jamie McGoldrick z Rozvojového programu OSN, ktorý je hlavným orgánom OSN pre koordináciu rozvojovej činnosti. Nepálci im tieto informácie oznámili na schôdzke, ktorá sa uskutočnila v utorok popoludní.

„Pátracie a záchranné práce budú pokračovať, chceli nám len oznámiť, že majú dostatok vlastných síl,“ vyhlásil McGoldrick. Ak sú vraj záchranné tímy „už vo vzduchu alebo práve pristáli, môžu doraziť a pomôcť“.

V prípade, že ešte „čakajú na dráhe vo svojich krajinách, tak im oznamujeme, aby nejazdili,“ dodal. Ako poznamenala agentúra Reuters, reakciu nepálskej vlády sa jej zatiaľ nepodarilo získať.

Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále stúpla na 5 057 mŕtvych a takmer 10 000 zranených. Ďalších takmer 100 ľudí zahynulo v susedných krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nepál #záchranné tímy