Ukrajinská armáda obkľúčila oddiely Pravého sektora

Ukrajinská armáda sa na východe krajiny snaží prevziať kontrolu nad dobrovoľníckymi oddielmi nacionalistov z Pravého sektoru v snahe podriadiť ich svojmu veleniu.

29.04.2015 11:19
Dmytro jaroš Foto:
Líder ukrajinského Pravého sektora Dmytro Jaroš údajne v minulých dňoch súhlasil s ponukou stať sa poradcom ukrajinského generálneho štábu.
debata (260)

Vyplýva to zo stredajších informácií ukrajinského tlače. Bojovníci Pravého sektoru sa v Donbase od začiatku proruskej vzbury aktívne zúčastňujú na vojenskej kampani proti separatistom, mnohí z nich sa však rozkazom z Kyjeva odmietajú podriadiť.

Agentúra Unian oznámila, že armádne jednotky obkľúčili výcvikový tábor Pravého sektora v obci Pokrovske, ktorá leží v Dnepropetrovsku oblasti asi 130 kilometrov západne od Donecka. Vojaci vraj už zničili dva bezpilotné aparáty, ktoré mal vo výzbroji obkľúčený prápor Pravého sektora, a do oblasti sťahujú ťažké zbrane.

„Obkľúčenia bolo dokončené, cesty sú prehradené,“ uvádza sa v situačnej správe Pravého sektora, o ktorej informoval Unian. „Armáda organizuje palebné posty vyzbrojené ťažkými guľometmi, ktoré mieria na nás. Prichádzajú aj obrnené transportéry.“

Podobná situácia je podľa spravodajského serveru Cenzor aj v obci Pisky severne od Donecka, ktorá leží priamo na línii fronty. Podľa hovorcu Pravého sektora je v obkľúčení aj tamojšia základňa Pravého sektora. Armáda dopravila do okolia obkľúčenej jednotky ťažkú ​​bojovú techniku ​​a namierila ju priamo na základňu, uviedol hovorca Arťom Skoropadskyj.

Vedenie Pravého sektora podľa kyjevských médií o riešenie situácie rokuje s ukrajinským generálnym štábom. Cieľom by podľa Skoropadského mala byť legalizácia útvarov Pravého sektora a ich zapojenie do armádnych štruktúr. Šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš, od vlaňajška poslanec ukrajinského parlamentu, údajne v minulých dňoch súhlasil s ponukou stať sa poradcom ukrajinského generálneho štábu.

Prezident Petro Porošenko minulý víkend na tlačovej konferencii v Charkove vyhlásil, že armáda by mala „nezákonné silové formácie“ odzbrojiť. Hlava štátu vraj ctí všetkých, ktorí sa zapájajú do bojov s povstalcami, a nabáda ich, aby sa stali súčasťou pravidelnej armády. „Musí byť zabezpečená disciplína a bezpodmienečná kontrola zaobchádzania so zbraňami a muníciou,“ vyhlásil prezident.

Rusko označuje členov Pravého sektora za neonacistov a ich činnosť na svojom území zakázalo. Na Ukrajine sa v minuloročných voľbách Pravý sektor prvýkrát dostal do parlamentu, jeho bojovníci zohrali dôležitú úlohu počas krvavých zrážok, ktoré vlani vo februári vyústili do pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmytro Jaroš #Pravý sektor #Petro Porošenko #ukrajinská armáda