Okolie Černobyľa je stále v plameňoch

Všetko máme pod kontrolou, netreba robiť paniku, reagoval v utorok popoludní ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a minister vnútra Arsen Avakov na požiar v oblasti Černobyľskej jadrovej elektrárne a na obavy Ukrajincov na jeho prípadné následky.

29.04.2015 12:34
Černobyľ, požiar Foto: ,
Letecká snímka z požiarmi zasiahnutej oblasti pri černobyľskej elektrárni.
debata (29)

Ako dlho horí, nik neoznámil. Nie je vylúčené, že už od nedele. Úrady iba potvrdili, že v utorok okolo poludnia dostali informáciu, podľa ktorej v 30-kilometrovej bezpečnostnej zóne okolo elektrárne vypukol na viacerých miestach požiar. Neskôr sa rozšíril na plochu od 400 do 600 hektárov. Podľa ukrajinského portálu Korrespondent.net plamene zaznamenali iba päť kilometrov od miesta, kde je zakopaný materiál zasiahnutý rádioaktivitou.

Premiér Jaceňuk z vrtuľníka sleduje hasenie požiaru
„V stredu by sme požiar mali úplne lokalizovať,“ vyhlásil Zoran Škirjak poverený vedením Štátnej služby pre mimoriadne udalosti. Zároveň aj on potvrdil, že požiar nespôsobil zvýšenú hladinu radiácie, ktorú merajú každé tri hodiny. Napriek tomu viacerí odborníci upozorňujú, že ak by požiar zasiahol lesný porast zasiahnutý radiáciou, tak popol z ohnísk môže vyniesť do niekoľkokilome­trovej výšky a vietor ho následne odveje rovnako tisícky kilometrov od miesta požiaru.

Vietor veje smerom k Bielorusku

„Ak sa plocha požiariska pohybuje od 400 do 600 hektárov, tak napriek upokojovaniu zo strany ministerstva pre mimoriadne udalosti horelo či ešte horí aj v oblastiach zasiahnutých radiáciou z čias tragédie spred 29 rokov,“ upozornil Vladimir Bojko, šéf Kyjevského ekologického strediska. Ako povedal pre ukrajinské noviny Vesti, všetko bude teraz záležať od smerovania vetra. Podľa najnovších pozorovaní prúdenie vzduchu zatiaľ pokračuje na severozápad. Teda smerom na susedné Bielorusko.

O tom, že situáciu nemožno podceňovať, svedčia aj vyjadrenia premiéra Jaceňuka, ktorý po kontrole oblasti z vrtuľníka vyhlásil, že ide o „najväčší požiar v dejinách krajiny za posledných 23 rokov“. Do boja z ohňom nasadili úrady všetko, čo mali k dispozícii: armádu, národnú gardu ako aj špeciálnu techniku vrátane letectva. Ohnisko hasia zo všetkých strán a napriek tomu polícia v utorok podvečer musela z bezpečnostnej zóny evakuovať starousadlíkov, ktorí v oblasti žijú aj napriek zákazu.

Kyjevčania sú znepokojení

Nepokojní sú aj Kyjevčania, ktorí sú od ohniska vzdialení menej ako sto kilometrov a už v utorok bolo cítiť v meste zápach dymu. „Vieme o horiacom lese v Černobyle. Nik nás však neinformuje, či to ohrozuje ľudí. Možno to chce evakuáciu, alebo robiť nejaké potrebné protiopatrenia s cieľom predísť možnému rádioaktívnemu ožiareniu. Bojíme sa vychádzať na ulicu,“ vyjadrila obavy pre ukrajinský denník Vesti Kyjevčanka Svetlana Rybaková. Na druhej strane Dmitrij Naumenko, ktorý sprevádza turistov pri návšteve Černobyľskej jadrovej elektrárne a jej okolia, tvrdí, že požiar nezmení úroveň radiácie v oblasti požiaru.

„Les v bezpečnostnej zóne síce horí, ale je to tak každý rok na celom území Ukrajiny. Konkrétne v tomto prípade horí tam, kde nie je radiačné znečistenie,“ pokúsil sa upokojiť vystrašených obyvateľov. Podľa Sergeja Griška, z vedenia Ústredného geofyzikálneho observatória je radiácia v bezpečnostnej oblasti i v samotnom Kyjeve stále nižšia ako je prípustná norma.

Pohľad na černobyľskú jadrovú elektráreň a... Foto: Boris Latta, Pravda
Černobyľ Pohľad na černobyľskú jadrovú elektráreň a sídlisko v meste Pripjať. (Archívne foto)

Podľa ministra Avakova i ďalších oficiálnych predstaviteľov príčinou požiaru môže byť nedbanlivosť ľudí, ale aj zámerné zakladanie ohňa na viacerých miestach. V súvislosti s prvým prípadom viacerí poukazujú na skutočnosť, že počas nedávneho smutného výročia tragédie v Černobyle (26. apríla 1986), ktoré pripadlo na nedeľu, mnohí Ukrajinci si pripomenuli jej obete práve v lesoch, kde vypukol požiar. Napríklad pri vatre a príprave tradičného šašlika. „Odpoveď dá až vyšetrovanie,“ konštatoval lakonicky Škirjak z ministerstva pre mimoriadne udalosti.

Tragédia v Černobyli

Keď 26. apríla 1986 vypukol požiar na štvrtom reaktore Černobyľskej atómovej elektrárni, dovtedy pokojné mestečká Deťjatky, Černobyľ, Pripjať, Slavutyč objala neviditeľná smrť. Navyše, rádioaktívny mrak stačil za niekoľko dní obletieť dvakrát našu planétu. So všetkými dodnes zjavnými následkami. Zasiahnutých bolo viac ako 145-tisíc štvorcových kilometrov Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Černobyľská tragédia sa priamo dotkla 5 miliónov ľudí. Zamorených bolo okolo 5-tisíc ukrajinských, bieloruských a ruských obcí. Bezprecedentné ožiarenie obyvateľstva zasiahlo aj obyvateľov Švédska, Nórska, Poľska či Veľkej Británie.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Černobyľ #rádioaktívne zamorenie