Pápež ostro odsúdil rozdiely v platoch mužov a žien: Je to škandál!

Pápež František horlivo apeloval na ukončenie platových rozdielov medzi mužmi a ženami, pričom to označil za "škandál", ktorý musia kresťania jednoznačne odmietnuť.

29.04.2015 21:11
pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (62)

„Prečo sa berie za samozrejmé, že ženy musia zarábať menej ako muži? Nie! Majú tie isté práva. Tento nesúlad je čistý škandál,“ povedal pápež pred desiatkami tisícov ľudí na svojej generálnej audiencii na Námestí svätého Petra.

So zvýšeným hlasom v rámci svojho doteraz najostrejšieho vyjadrenia k tejto téme tiež zdôraznil, že kresťania musia „rozhodne podporiť právo na rovnakú plácu za rovnakú prácu“.

„Je to prejav maskulizmu v tomto svete. Je to to isté, čo urobil Adam. Keď sa ho Boh pýtal, prečo zjedol zakázané ovocie, odmietal zodpovednosť. To ona mi ponúkla, žena je na vine. Úbohá žena. Musíme chrániť ženy,“ pokračoval pápež.

Podľa štatistickej agentúry Eurostat boli ženy v Európskej únii v roku 2013 v priemere platené o 16,4 percenta menej ako muži. Americký úrad United States Census Bureau uvádza, že ženy zarobia 77 centov na každý dolár, ktorý zarobia muži.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #platové rozdiely