Orbán s trestom smrti narazil

"Je to barbarská myšlienka," zaznelo zo Štrasburgu v reakcii na slová maďarského premiéra Viktora Orbána, že "otázku trestu smrti treba udržať na programe dňa".

30.04.2015 07:58
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (45)

Orbán sa tak vyjadril v utorok, keď v súvislosti s nedávnou brutálnou vraždou mladej trafikantky vyslovil názor, že ani doživotný trest bez možnosti skoršieho prepustenia z väzenia a uplatňovanie zásady „trikrát a dosť“ nemá dostatočný odstrašujúci účinok. „Zločincom treba dať jasne najavo, že Maďarsko sa nezľakne ničoho, keď ide o ochranu jeho občanov,“ citoval Orbána portál Origo.hu.

Maďarská opozícia obvinila premiéra z nezodpovedného vyhlásenia. Ľavica mu odkázala, že členstvo v EÚ je s obnovou hrdelných trestov nezlučiteľné. Krajne pravicový Jobbik zase Orbánovi vyčíta, že mu kradne témy v snahe zastaviť pokles preferencií, pričom to nemyslí úprimne.

Kritiky sa Orbán dočkal aj v Európskom parlamente. Jeho predseda Martin Schulz europoslancom oznámil, že maďarskému premiérovi zatelefonuje, aby ho požiadal o vysvetlenie. „Na túto tému, prirodzene, treba viesť konzultácie aj na európskej úrovni. Preto predseda vlády je s radosťou k dispozícii pánovi predsedovi Schulzovi,“ citovala agentúra MTI tlačový úrad predsedníctva vlá­dy.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #trest smrti