Expert: Taliansko už potápalo albánske pašerácke člny

Po poslednej katastrofe v Stredozemnom mori Európska únia ohlásila plán na ničenie lodí pašerákov, ktoré prevážajú migrantov.

02.05.2015 09:10
Migranti, Taliansko Foto:
Taliani zachraňujú migrantov, ktorí sa k sicílskym Syrakúzam doplavili z Líbye.
debata (14)

"Teoreticky by to mohlo fungovať. Keď zničíme dostatok lodí pašerákov, prirodzeným spôsobom ubudne plavieb s migrantmi,“ reaguje taliansky expert na medzinárodné vzťahy Lorenzo Nannetti. Zároveň však odborník upozorňuje na problémy tvrdého postupu.

Taliansko sa už dlho prihovára za vojenskú či policajnú operáciu zameranú na ničenie lodí pašerákov ľudí. Prečo?
Áno, o tejto politike v Taliansku mnoho diskutujeme. V 90. rokoch naše špeciálne jednotky potopili a zničili mnoho lodí albánskych pašerákov, ktorí privážali ľudí z Albánska do južného Talianska. Podobná myšlienka sa teraz týka Líbye.

Taliansko teda vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti predpokladá, že ničenie lodí by mohlo fungovať?
Teoreticky by to mohlo fungovať. Pašeráci ľudí jednoducho potrebujú člny a lode. Vidieť to aj na fakte, že niekedy bojujú s pobrežnou strážou, aby im nezhabala alebo nezničila plavidlo. Vyrábajú ich malé lodenice v Líbyi, kde ich kupujú. Takže, keď zničíme dostatok lodí pašerákov, prirodzeným spôsobom ubudne plavieb s migrantmi. Skutočne to môže fungovať. Je tu však problém.

Aký?
Medzinárodná legitimita. Potreba mandátu. Strieľanie na ciele v Líbyi sa v zásade rovná vyhláseniu vojny. Minimálne pre tých na líbyjskej strane, ktorí by kontrolovali zasiahnutú oblasť. V niektorých prípadoch hovoríme o prístavoch, mestách. V akom legálnom rámci by sme sa tu pohybovali? Okrem toho je potrebné zabezpečiť, aby nedochádzalo k obetiam civilistov. Vylúčil by som preto letecké bombardovanie. Mohli by fungovať drony, ktoré by sa zamerali na cielené údery? Možno, ale Taliansko ich nemá v tejto chvíli k dispozícii. Nasadené by mohli byť špeciálne jednotky, ak máme dostatok spravodajských informácií. Takže riziká stále budú existovať. A v tejto chvíli môžeme vylúčiť nejakú pozemnú operáciu. Taliansko by sa do nej nepustilo, kým sa nedohodnú znepriatelené vlády v Tripolise a Tobruku.

Všetko je to však len časť riešenia krízy s migrantmi.
Áno. Aj keď lodí bude menej, neznamená to, že migranti sa zastavia. Migrácia je ako voda. Prúd sa obráti tam, kde nájde najmenší odpor. Ak sa nebude dať plávať z Líbye, nájde sa iné miesto.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #migranti