Nálet koalície zabil v jemenskej nemocnici najmenej 58 ľudí

Najmenej 58 civilistov prišlo o život a ďalších asi 67 bolo zranených pri leteckom útoku koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá útočí v Jemene proti pozíciám postupujúcich šiitských povstalcov známych ako Húsíovci.

02.05.2015 14:31
Jemen, Saná, boj, utečenci, trosky mesta, Foto:
V Jemene pokračujú letecké útoky arabskej koalície. Na snímke hlavné mesto z ktorého utekajú do relatívneho bezpečia jeho obyvatelia.
debata (25)

Nálet zasiahol nemocnicu Rahída v meste Sakí Dam v provincii Taíz na juhozápade Jemenu. Medzi obeťami a zranenými sú najmä zdravotníci a pacienti. V provincii Taíz prebiehajú už vyše mesiaca prudké boje medzi Húsíovcami a silami lojálnymi prezidentovi Abdovi Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Miestni predstavitelia jemenskej vlády uviedli, že šiitskí povstalci zasiahnutú nemocnicu nepoužívajú a medzi obeťami nie sú žiadni povstaleckí bojovníci.

Saudskoarabská armáda odrazila v piatok veľký útok jemenských povstalcov na južných hraniciach kráľovstva pri meste Nadžrán. Išlo o prvú veľkú operáciu Húsíovcov pri saudskoarabskom území. Nepotvrdené správy hovoria o desiatkach mŕtvych povstalcov, zahynuli tiež najmenej traja saudskoarabskí vojaci. Šiitskí povstalci a ich spojenci zaznamenali postup aj v južnom prístave Aden, pričom obsadili niektoré jeho predmestia. Z oblasti ušli tisíce ľudí, ostatným hrozí nedostatok potravín.

Boje medzi vládnou jemenskou armádou a šiitskými povstalcami ako aj letecké útoky koalície vedenej Saudskou Arábiou proti Húsíovcom si vyžiadali vyše 1200 mŕtvych a vyše 4000 zranených. Viac než 300 000 ľudí ušlo pred násilím z ich domovov. Humanitárna situácia v Jemene je podľa OSN katastrofálna. Množstvo nemocníc bolo zničených, ďalšie sú preplnené a mnohé bez elektrickej energie či funkčných generátorov. V krajine je nedostatok paliva na prevádzku sanitiek a čističiek vôd. Chaotická situácia v krajine značne posilňuje vplyv tamojšej al-Kájdy, ktorá konflikt využíva na rozširovanie svojho územia.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen