Ďalším kandidátom na prezidenta USA je republikán Carson

Americkí republikáni majú ďalšieho uchádzača o post prezidenta Spojených štátov vo voľbách v budúcom roku. V rozhovore pre Floridskú televíznu stanicu WPEC svoju kandidatúru potvrdil 63-ročný černošský lekár Ben Carson, o ktorého vstupe do straníckych primárok sa už skôr špekulovalo.

04.05.2015 07:53
Ben Carson, kandidát, prezident, USA Foto: ,
Ben Carson
debata (12)

Oficiálne by mal Carson svoju kandidatúru ohlásiť v pondelok v Detroite, napísala to agentúra Reuters.

Carson, známy detský neurochirurg, ktorý sa preslávil operáciami siamských dvojčiat a už je v penzii, teší sa podpore radikálneho konzervatívneho hnutia Tea party. Medzi republikánskymi uchádzačmi o kreslo budúceho šéfa Bieleho domu je prvým černochom.

V republikánskom tábore sa zrejme o nomináciu do prezidentských volieb v roku 2016 zvedie tuhý boj. Kandidatúru doteraz oznámili senátori Rand Paul, Ted Cruz a Marco Rubio. Čaká sa, že kandidatúru čoskoro ohlási napríklad aj bývalý floridský guvernér Jeb Bush či guvernér štátu Wisconsine Scott Walker.

Medzi demokratmi je situácia prehľadnejšia, pretože favoritkou na volebnú kandidatúru je zatiaľ bývalá prvá dáma a exministerka zahraničia USA Hillary Clintonová.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kandidát na prezidenta