Austrália pomáha Európe v otázke migrantov

Európa, ktorá rieši problém s obrovským prílevom nelegálnych migrantov prichádzajúcich k jej brehom cez Stredozemné more, hľadá pomoc v Austrálii, kde tamojšie úrady dokázali vďaka kontroverzným opatreniam počet utečencov znížiť na minimum.

04.05.2015 08:56
debata

Novinárom to v pondelok podľa agentúry AP povedal austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý sa nezmienil, ktorý konkrétny európsky štát či štáty sa na austrálske úrady obrátili.

„Chápem to tak, že tu bol nejaký kontakt na oficiálnej úrovni medzi Austráliou a Európanmi,“ povedal Abbott, podľa ktorého sa môžu iné štáty z austrálskeho postupu poučiť. Abbottova vláda sama pred časom zaviedla v snahe odradiť utečencov od nebezpečnej cesty po mori do Austrálie prísnu azylovú politiku. Začala lode okrem iného posielať späť na miesta, odkiaľ vyplávali, väčšinou do Indonézie.

Všetkým utečencom, ktorí sa do Austrálie dostali na lodiach, navyše znemožňuje sa v krajine kedykoľvek natrvalo usadiť. Zadržiava ich v táboroch na ostrove Nauru alebo v Papue-Novej Guinei. Môžu sa potom buď vrátiť do vlasti, žiť trvalo v utečeneckom tábore alebo sa usídliť v Kambodži, s ktorou má Austrália príslušnú dohodu.

Organizácie na ochranu ľudských práv súčasnú austrálsku azylovú politiku kritizujú. Upozorňujú okrem iného na to, že Canberra presúva svoju zodpovednosť na iné krajiny. Austráliu odsúdila aj Organizácia Spojených národov, podľa ktorej krajiny neplní svoje záväzky vyplývajúce z Dohovoru o právnom postavení utečencov z roku 1951.

Podľa tejto takzvanej Ženevskej konvencie majú vysídlenci právo žiadať o azyl.

Krajiny na juhu Európy v posledných dvoch rokoch čelia obrovskej vlne nelegálnych migrantov, len do Talianska sa vlani po mori dostalo cez 170 000 ľudí. Tisíce utečencov každoročne počas plavby k európskym brehom prídu o život, v mori medzi Talianskom a Líbyou preto hliadkujú lode pobrežnej stráže, aj lode európskej agentúry na ochranu hraníc Frontex, ktoré majú utečencom v núdzi pomáhať.

Záchranné misie spravidla vyzerajú tak, že migranti sa zoberú na palubu bezpečnejších európskych lodí, ktoré ich prepravia do záchytného tábora na pevnine. Ide teda o opak austrálskej praxe, kde sa lode s utečencami vracajú do krajiny, odkiaľ vyplávali.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Európa #Austrália #migranti