Noční vlci navštívili koncentračný tábor Dachau

Motorkári z ruského klubu Noční vlci, ktorí sa v rámci osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny vydali na kontroverznú jazdu z Moskvy do Berlína, prišli do Mníchova.

04.05.2015 09:06 , aktualizované: 17:12
debata (50)

V pondelok navštívili niekdajší nacistický koncentračný tábor v Dachau neďaleko bavorskej metropoly. Na svojom webe o tom informoval denník Bild. Pred cestou do Dachau sa motorkári zdržiavali v Mníchove, kam dorazili podľa hovorcu Nočných vlkov Alexandra Šapovalova nadránom.

Jazdci, ktorých bolo podľa médií asi desať, prekročili hranice z Rakúska do Nemecka v nedeľu večer. Na diaľnici 50 kilometrov od Mníchova ich zastavila polícia, ktorá im skontrolovala doklady. Podľa Šapovalova asi dvojhodinovú kontrolu vykonalo 30 policajtov so psami.

„Nechali ich ísť, ale sledovali ich. Polícia dohliada na hotel, kde sa Nočná vlci ubytovali,“ uviedli nadránom ruskí motorkári na blogu, ktorý citovala agentúra TASS.

Nemecká polícia uviedla, že skupinu tvorí desať ľudí a že žiadny z nich nie je plnoprávnym členom Nočných vlkov. Ide o ich rodinných príslušníkov vrátane dvoch detí a sympatizantov, okrem iného jedného Rakúšana.

Jedným z členov skupiny je podľa portálu oberpfalznetz.de žena, ktorá v nedeľu priletela do Mníchova, aby sa k motorkárom pripojila. Podľa nemeckých a rakúskych médií prekročili motorkári hranice do Nemecka na jednom motocykli a v jednom aute.

Predpokladá sa, že popri Dachau chcú Noční vlci navštíviť okrem iného aj Norimberg, ktorý je úzko spätý so vzostupom nacistického hnutia. Národnosocialis­tická nemecká robotnícka strana (NSDAP) pod vedením Adolfa Hitlera tu od roku 1927 usporiadala ríšske stranícke snemy.

Podľa pôvodných plánov by mali motorkári z Bavorska pokračovať cez Prahu do saského Torgau, kde sa 25. apríla 1945 na Labe stretla americká a sovietska armáda. Cesta Nočných vlkov Európou by mala skončiť 9. mája v Berlíne. Motorkári tu chcú osláviť koniec druhej svetovej vojny a porážku nacistického Nemecka.

V sobotu motorkári prešli cez Česko a Slovensko, kde položili vence v areáli pamätníka Slavín v Bratislave. Do Viedne podľa rakúskej polície sprevádzalo ruských motorkárov niekoľko ich kolegov zo Slovenska, Maďarska i Rakúska.

Dvaja členovia Nočných vlkov tu položili veniec pri pomníku padlým sovietskym vojakom na Schwarzenberskom námestí, kde na nich čakalo asi 500 ľudí vrátane miestneho ruského veľvyslanca.

Noční vlci chcú ísť aj na východ Ukrajiny

Ruskí motorkári z klubu Noční vlci chcú zorganizovať výpravu na západnú Ukrajinu, aby obnovili vojnové pomníky „poničené alebo zneuctené banderovcami“. Ruskej agentúre TASS to povedal vodca motorkárov Alexandr „Chirurg“ Zaldostanov. Kedy sa cesta uskutoční, neprezradil.

„Cesta Európou do Berlína nebola posledná,“ povedal motorkár.

Zaldostanov ruskej agentúre povedal, že budúca výprava Nočných vlkov zavedie na západ Ukrajiny. Ten je po ruskej anexii Kryme a proruskom povstaní v Donbase považovaný za centrum protiruských nálad a baštu ukrajinských nacionalistov. „Prejdeme všetkými mestami a obnovíme každý pomník veľkého víťazstva zneuctený banderovcami. Posledný bod bude Ľvov,“ povedal Zaldostanov.

„Vo Ľvove rozhodne budeme, nech o tom nikto nepochybuje. Budú tam visieť svätojurské stuhy, obnovíme všetky symboly víťazstva,“ vyhlásil šéf motorkárov. Ruská svätojurská (v sovietskej ére gardová) stuha, v čiernej a oranžovej farbe, je od 18. storočia v krajine znakom vojnovej cti. Od vlaňajška sa v Rusku stala aj symbolom snáh o pripojenie takzvaného Nového Ruska, teda východných regiónov Ukrajiny.

Kedy sa na svoju výpravu Noční vlci vydajú, Zaldostanov odmietol prezradiť. „Nápad ale rozhodne bude realizovaný,“ vyhlásil.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Noční vlci