KĽDR pošle do Ruska oslavovať koniec vojny šéfa parlamentu

Severná Kórea pošle do Ruska na oslavy 70. výročia konca vojny formálneho najvyššieho predstaviteľa krajiny - predsedu stáleho výboru Najvyššieho ľudového zhromaždenia Kim Jong-nama.

04.05.2015 10:43
debata

Ten nahradí vodcu KĽDR Kim Čong-una, ktorého účasť bola odvolaná pred niekoľkými dňami. Informovala o tom v pondelok severokórejské mé­diá.

Predseda stáleho výboru zastáva funkciu oficiálnej hlavy štátu, avšak jeho postavenie je veľmi formálne. Stály výbor v KĽDR preberá funkciu parlamentu v období, keď zákonodarný snem nezasadá; ten sa schádza len zhruba dvakrát ročne.

V médiách je Kim Jong-nam niekedy označovaný ako severokórejský „prezident“; obsadzovanie tejto funkcie bolo v KĽDR zrušené v roku 1998, keď bol „večným a jediným“ prezidentom krajiny vyhlásený zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen, ktorý zomrel v roku 1994.

Minulý týždeň Rusko oficiálne potvrdilo, že Kim Čong-unovi v ceste do Moskvy na oslavy organizované 9. mája zabránia nešpecifikované „vnútroštátne záležitosti“. Mala to byť vôbec prvá cesta Kim Čong-una do zahraničia od roku 2011, keď po smrti svojho otca Kim Čong-ila prevzal moc v krajine.

V marci ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že Kim Čong-un je medzi 26 svetovými vodcami, ktorí prijali pozvanie na oslavy – rovnako ako napríklad prezident ČR Miloš Zeman.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #oslavy konca 2. svetovej vojny