Tisíce Moldavčanov žiadali prešetrenie finančného škandálu

Tisíce Moldavčanov v nedeľu protestovali v Kišiňove proti vláde, ktorej vyčítali neschopnosť v implementácii reforiem potrebných na to, aby sa krajina priblížila k Európskej únií (EÚ).

04.05.2015 11:10
debata

Demonštranti vládu taktiež vyzývali na vyšetrenie rozsiahleho finančného škandálu, ktorý nedávno odhalila moldavská centrálna banka.

Z trojice moldavských štátnych aj súkromných bánk totiž v priebehu niekoľkých dní, pred voľbami v novembri 2014, „zmizlo“ približne 1,5 miliardy amerických dolárov (1,37 mld. eur).

„Preč so zlodejmi!“ či „Chceme späť svoje miliardy!“ kričali rozhnevaní Moldavčania mávajúci moldavskými aj EÚ vlajkami. Nedeľňajší protest a prebiehal v relatívne pokojnej atmosfére a nie je známe, že by počas neho prišlo k akémukoľvek násiliu.

Moldavské úrady už začali únik peňazí vyšetrovať. Štátna mena tohto roku devalvovala o 20 percent. Moldavsko podpísalo asociačnú dohodu s EÚ v júni 2014, pričom predpokladá získanie členstva v roku 2019.

Súčasnú vládu krajiny však podporujú komunisti, ktorí uprednostňujú pomalší postup v reformách. Bývalá sovietska republika Moldavsko je známa ako najchudobnejšia krajina Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #protest #Moldavsko #finančný podvod