V nepálskej metropole sú vážne poškodené tri štvrtiny domov

Viac ako tri štvrtiny budov v nepálskej metropole Káthmandu sú po zemetrasení poškodené natoľko, že sú neobývateľné či životu nebezpečné. Podľa denníka The Guardian to uviedli nepálske úrady s odvolaním sa na prieskum expertov.

04.05.2015 14:12 , aktualizované: 16:59
domy, Nepál, zemetrasenie Foto: ,
Poškodené domy v nepálskom hlavom meste Káthmandu.
debata

Tisícka miestnych inžinierov v uplynulých štyroch dňoch skontrolovala v hlavnom meste Káthmandu 2 500 domov a odhalila, že pätina obydlí je úplne neobývateľných, zatiaľ čo tri štvrtiny ďalších potrebujú opraviť, aby ich bolo možné vyhlásiť ich za bezpečné.

„Ide o náhodnú vzorku a je reprezentatívna pre mesto ako celok. Škody sú obrovské. Stále ešte zisťujeme ich rozsah,“ povedal koordinátor prieskumu Drubha Thapa. Nepálska vláda v pondelok uviedla, že krajina bude potrebovať obrovskú medzinárodnú podporu.

„V najbližších dvoch až troch týždňoch bude potrebné zhromaždiť množstvo peňazí na rekonštrukciu a budeme potrebovať obrovskú pomoc medzinárodného spoločenstva,“ vyhlásil minister informácií Minéndra Ridžal.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra, citovaného agentúrou DPA, Nepál nutne potrebuje predovšetkým viac vrtuľníkov. Len vďaka nim sa môžu záchranári dostať do odľahlých dedín, kde čakajú desaťtisíce vyhladovaných a zranených ľudí.

V súčasnosti je do záchranných operácií nasadených 27 helikoptér, z ktorých 13 poskytuje nepálska vláda, oznámila agentúra DPA. Ďalšími 14 vrtuľníkmi pomáha India. V nedeľu do Nepálu dorazili aj štyri americké lietadlá Osprey, ktoré vedia rovnako ako vrtuľníky štartovať a pristávať vertikálne.

Čína v pondelok poslala do Nepálu tri helikoptéry. „To však nestačí, potrebujeme minimálne dvakrát či trikrát toľko,“ povedal hovorca ministerstva vnútra.

Nepálske úrady museli v nedeľu uzavrieť hlavné letisko v Káthmandu pre veľké lietadlá privážajúce pomoc kvôli poškodeniu pristávacej dráhy. Predstavitelia OSN konštatovali, že vo všeobecnosti sa logistická situácia zlepšuje.

Nepálska vláda uvoľnila colné predpisy, ktoré spomaľovali dodávky materiálnej pomoci, oznámil koordinátor OSN pre Nepál Jamie McGoldrick.

Od 25. apríla, keď zemetrasenie udrelo, priletelo do Nepálu 4 050 záchranárov z 34 rôznych krajinách, aby pomáhali pri pátracích operáciách, poskytovaní akútnej lekárskej starostlivosti a distribúcii potravín a ďalších základných potrieb, informovala nepálska polícia.

Stovky Nepálčanov sa v pondelok vydali do budhistických chrámov a kláštorov, aby si pripomenuli výročie narodenia Budhu. V niektorých svätyniach, ktoré boli otrasmi pôdy poškodené, musela polícia zčasti uzavrieť.

Policajti zablokovali napríklad schodisko na vrchol svätyne Svajambhunáth, takzvaného opičieho chrámu, na kopci nad metropolou Káthmándú. „Modlím sa za mier tisícov ľudí, ktorí zahynuli,“ povedala šesťdesiatročná Santa Lamaová. „Dúfam, že už to najhoršie máme za sebou a že v krajine zase zavládne pokoj a mier,“ dodala.

Nezvestných je stále 112 cudzincov

V Nepále je po zemetrasení stále nezvestných 112 cudzincov, vrátane troch Čechov. S odvolaním sa na nepálsku políciu o tom informovala agentúra DPA. České ministerstvo zahraničia o nezvestných českých občanoch ale nič nevie.

Okrem troch Čechov je medzi nezvestnými cudzincami údajne tiež 15 Francúzov, osem Španielov, sedem Nemcov, traja Belgičania, traja Briti a po jednom občanovi z Poľska, Talianska a Rakúska. České ministerstvo zahraničia nemá informácie o žiadnych nezvestných Čechoch, povedal David Frous z tlačového oddelenia úradu. Ministerstvo si podľa neho po zemetrasení overilo, že sú v poriadku všetci Česi, o ktorých pobyte v Nepále úrad vedel z dostupných databáz alebo od príbuzných a blízkych. Väčšina týchto ľudí už z Nepálu odletela.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa z 25. apríla si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo v himalájskej krajine 7276 mŕtvych. Zranených bolo viac ako 14 000 ľudí, vyše 6500 ich je v nemocniciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #budovy #Nepál #následky