Na východe Ukrajiny padli ďalší dvaja armádni vojaci

Na východe Ukrajiny v obnovených bojoch padli v uplynulých 24 hodinách dvaja ukrajinskí vojaci. Podľa armády separatisti od víkendu zosilňujú paľbu na armádne pozície.

04.05.2015 15:02
debata (84)

Boje sú hlásené napriek prímeriu dohodnutému vo februári v Minsku. Hovorca ukrajinského prezidenta pre protipovstalecké operácie v Donbase Oleksandr Motuzjanyk v pondelok povedal, že vládne jednotky sa riadia dohodou o prímerí a nenasadzujú na frontovú líniu ťažké zbrane. Protistrana však tvrdí, že prestrelky vyprovokovali ukrajinskí vojaci.

Paľba je najsilnejšia v okolí Donecku a obce Šyrokyne a medzinárodní pozorovatelia tvrdia, že je tak intenzívna, že im bráni kontrolovať situáciu.

Motuzjanyk povedal, že dvaja vojaci zomreli a traja boli zranení, keď ich automobil vošiel v Luhanskej oblasti na mínu. Ďalší dvaja potom boli zranení v paľbe pri Šyrokyne.

Tlačová služba ukrajinskej armády oznámila, že povstalci dohodu o prímerí porušujú tým, že používajú delostrelectvo v snahe vyprovokovať odvetu ukrajinských vojakov.

Ukrajinská armáda bojuje na východe krajiny majú proruskými vzbúrenci viac ako rok. Konflikt si vyžiadal cez 6 000 mŕtvych. Vo februári sa v Minsku za prítomnosti najvyšších predstaviteľov Ruska, Francúzska a Nemecka dohodlo prímerie. Cez občasné strety je celkovo dodržiavané, ale zostáva veľmi krehké. Obe strany sa vzájomne obviňujú z jeho porušovania.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #armáda #mŕtvi #kríza na Ukrajine