Izraelský prezident Rivlin: Protesty Falašov odkryli ranu spoločnosti

"Protesty odhalili otvorenú, krvácajúcu ranu v srdci izraelskej spoločnosti a krajina by mala na hnev etiópskych Židov reagovať," vyhlásil izraelský prezident Reuven Rivlin citovaný portálom denníka Jerusalem Post.

04.05.2015 16:44
Falaši, Izrael Foto: ,
Izraelskí policajti zasahujú proti Falašom počas demonštrácie v Tel Avive.
debata (7)

Politik tak urobil po tom, ako v nedeľu počas protestov etiópskych Židov – Falašov proti rasizmu a policajnej brutalite v Tel Avive utrpelo zranenie 68 osôb a 43 skončilo za mrežami.

Spúšťačom protestu bolo video, na ktorom dvaja „bieli“ izraelskí policajti bijú izraelského vojaka s africkými koreňmi.

„To, čo sa dnes deje v Izraeli, je bolesť komunity, ktorá sa sťažuje na diskrimináciu, rasizmus a na to, že jej otázky zostávajú nezodpovedané,“ citujú izraelské médiá prezidenta Rivlina.

Viacerí pozorovatelia na pozadí nedeľňajšieho stretu pripomínajú, že čierni Židia (Falaši) sú dnes v Izraeli ignorovaným etnikom a sú skôr do počtu. Boli však dobrí v čase, keď pomohli doplniť počet Židov v krajine v období poklesu imigrantov zo západnej Európy ako aj prílevu ruských Židov do „zasľúbenej krajiny“. Podľa niektorých zdrojov žije dnes v Izraeli asi 135-tisíc Falašov. Žili vždy oddelene od iných židovských komunít v Etiópii a izraelský rabinát dlho nechcel uznať ich židovstvo. Až v 80. rokoch ich vyhlásili za „stratený židovský kmeň“ a počas niekoľkých špeciálnych operácií v rokoch 1984 a 1991 pomocou leteckých mostov prepravili Falašov do Izraela.

Dnes sa dlhodobo sťažujú na diskrimináciu pri hľadaní zamestnania a pri kontakte s úradmi. Zatiaľ jediné dvere, ktoré majú otvorené, sú tie, ktoré vedú do armády. Podľa Jerusalem Post velenie považuje Falašov za veľmi vhodných hlavne na špeciálne úlohy. Ministerstvo obrany informovalo, že počet Židov s etiópskymi koreňmi v armáde stále rastie. V rokoch 2010 – 2011 to bolo 19,4 %, ale v období od júla 2013 do júna 2014 to bolo už 22,8 % odvedencov z radov Falašov.

Diskriminačný prístup k etiópskym Židom sa však prejavil napríklad pri darovaní krvi pre potreby zdravotníctva. Zariadenia odmietali odobrať drahocennú tekutinu, ktorá vraj nebola kóšer. Škandál vyvolala aj snaha úradov sterilizovať ženy etiópskeho pôvodu. Ešte v januári 2013 o tom informoval Spiegel Online citovaný izraelským portálom ISRAland. Ženám ktoré odmietali očkovanie sa podľa spomínaného zdroja úrady vyhrážali odmietnutím repatriácie. „Očkovanie s dlhodobým účinkom proti počatiu robili pred ôsmimi rokmi ešte v Etiópii pred prepravou Falašov do Izraela,“ tvrdil Spiegel Online s odvolaním sa na svoje dobre informované zdroje. Opierali sa hlavne o výpovede 35 žien, ktoré sa zdôverili izraelským novinárom. Ženy nútili použiť preparát Depo-Provera.

Organizácia Joint, ktorá sa očkovaním zaoberala v zberných táboroch na etiópskom území sa však bránila tvrdením, že išlo o dobrovoľné očkovanie. Existuje však podozrenie, že preparát podávali ženám aj po príchode do Izraela.

„Klamali nám. Preparát Depo-Provera veraj obnovuje účinok už absolvovaného iného očkovania,“ povedala jedna z Etiópčaniek pre denník Haaretz. „Očkovali sme ich, pretože ničomu nerozumeli a zabúdali brať tabletky,“ priznala sa jedna zo zdravotných sestier na videu urobenom skrytou kamerou.

„Musíme sa do tejto otvorenej rany priamo pozrieť a nesmieme dovoliť, aby sa to dostalo do etapy, keď to budeme všetci ľutovať. Urobili sme chybu. Nepozerali sme sa a dostatočne sme nenačúvali,“ pripomenul v pondelok prezident Rivlin a zdôraznil, že „nie sme jeden pre druhého cudzincom“.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Etiópia #Falaš