Národný front pozastavil členstvo Le Penovi

Francúzska krajne pravicová strana Národný front (FN) v pondelok pozastavila členstvo svojmu zakladateľovi Jean-Mariemu Le Penovi, ktorý čelí disciplinárnemu konaniu pre sporné vyjadrenia o holokauste a vojnovom lídrovi Philippovi Pétainovi kolaborujúcom s nacistami.

04.05.2015 22:35
Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen Foto: ,
Marine Le Pen a jej otec Jean-Marie Le Pen.
debata

Výkonný výbor strany tiež vo svojom vyhlásení avizoval zvolanie zjazdu, na ktorom členovia rozhodnú o zbavení Le Pena titulu čestného predsedu. Jeho členstvo má byť pozastavené až do zjazdu zorganizovaného v priebehu troch mesiacov.

Osemdesiatšesťročný politik známy ako bývalý výsadkár stál na čele FN v rokoch 1972 až 2011. Po nedávnej roztržke s dcérou Marinou, ktorá ho v predsedníckej funkcii vystriedala, vyjadril svoje sklamanie, odmietol však jej požiadavku, aby odišiel z politiky.

Le Penová sa začiatkom apríla opätovne dištancovala od sporných vyjadrení otca, podľa ktorého boli nacistické plynové komory počas druhej svetovej vojny len „detailom“, a označila ich za úmyselnú provokáciu. Šéfka FN a europoslankyňa patriaca medzi najpopulárnejších politikov vo Francúzsku tiež vyhlásila, že nepodporí kandidatúru otca v regionálnych voľbách. Le Penová sa chce v roku 2017 opätovne uchádzať o post francúzskeho prezidenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Jean-Marie Le Pen #Národný front