Netanjahu: Izrael musí eliminovať rasizmus

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že rasizmus v krajine je nutné eliminovať. Vyjadril sa tak po protestoch etiópskych Izraelčanov proti údajnej diskriminácii.

05.05.2015 09:40
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (9)

„Musíme držať spolu proti fenoménu rasizmu, odsúdiť ho a eliminovať ho,“ povedal Netanjahu, ktorý sa predtým stretol s lídrami tejto komunity ako aj etiópskym izraelským vojakom, ktorého bitie políciou nepokoje vyvolalo.

Protesty etiópskych Izraelčanov v nedeľu sa skončili zrážkami s políciou. Izraelský prezident Reuven Rivlin povedal, že sťažnosti komunity „odhalili otvorenú a krvácajúcu ranu“ v srdci izraelskej spoločnosti.

Stovky Izraelčanov etiópskeho pôvodu zablokovali v nedeľu večer hlavnú cestu v Tel Avive, aby tak protestovali proti údajnej policajnej brutalite a rasizmu. Počas protestu došlo k zrážkam s políciou, ktorá použila proti demonštrantom slzotvorný plyn a ohlušujúce granáty.

Tí odpovedali hádzaním kameňov a fliaš. Zranenia utrpelo najmenej 46 policajtov a sedem demonštrantov, desiatky polícia zadržala. „Nie bieli, nie čierni. Všetci sme jednoducho ľudia,“ kričali protestujúci.

Protesty vyvolalo video, na ktorom dvaja policajti zle zaobchádzali s izraelským vojakom pochádzajúcim z Etiópie. Podľa údajov izraelského štatistického úradu žije v krajine 135 000 Izraelčanov s etiópskymi koreňmi.

Desaťtisíce ich tam letecky previezli v rámci prísne tajných operácií v 80. a 90. rokoch po tom, čo rabíni rozhodli, že sú priami potomkovia biblického židovského kmeňa Dan. Mnohí z nich sa v súčasnosti sťažujú na diskrimináciu v práci i každodennom živote.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Netanjahu #Izrael #protest #rasizmus