Bosne a Hercegovine hrozia ďalšie útoky islamistov

Bosnianske spravodajské služby varovali, že krajine hrozia ďalšie možné útoky islamských radikálov podobné atentátu, ktorý bol minulý týždeň spáchaný v meste Zvornik na severovýchode krajiny.

05.05.2015 11:37
debata (1)

Ozbrojenec tam napadol policajnú stanicu, jedného policajta zabil a ďalších dvoch postrelil. Informoval o tom server BalkanInsight.

Informáciu o možnom nebezpečenstve dostala Agentúra pre vyšetrovanie a ochranu (SIPA) od bosnianskej tajnej služby OSA. „Túto informáciu sme odovzdali ďalej policajným zložkám v krajine a v tejto chvíli vec nemôžeme ďalej komentovať,“ uviedla hovorkyňa SIPA Kristina Jozićová. Agentúra podľa nej teraz všetky správy dôkladne analyzuje a preveruje.

Ozbrojený dvadsaťštyriročný Bosniak, ktorý minulý pondelok zaútočil na policajnú stanicu pri útoku vykrikoval Alláhu akbar (Boh je veľký). Policajti ho zastrelili. Podľa prokuratúry stojí za týmto činom islamský terorizmus, miestne úrady vyzývajú k trpezlivosti a odmietajú unáhlené súdy, kým všetko nebude vyšetrené. Polícia v utorok zadržala údajných dvoch komplicov, obaja sú vo väzbe.

Mesto Zvornik sa nachádza v bosnianskej Srbskej republike na hraniciach so Srbskom. Počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 až 1995 boli takmer všetci bosnianski Moslimovia z tejto oblasti vyhnaní alebo boli zabití príslušníkmi vtedajších bosianskosrbských jednotiek.

Dediny Sapna, z ktorej pochádzal útočník, leží menej ako 20 kilometrov od Zvorniku, je už súčasťou moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny. To je iná štátna entita, ktorá existuje v rámci Bosny a Hercegoviny.

Ako poznamenal bosniansky analytik Armin Kržalić, podobné útoky je vždy ťažké predvídať. „Naša krajina je vystavená týmto útokom úplne rovnako ako ktorákoľvek iná krajina v tomto regióne,“ uviedol Kržalić.

Ako dodal, podľa protiteroristickej stratégie Európskeho parlamentu je kľúčovým hnacím motorom pre islamský terorizmus chudoba. Pre lepšie porozumenie týmto hrozbám je potrebná dôkladná analýza, ktorá podľa Kržaliča v Bosne stále chýba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba #útoky #islamisti #Bosna a Hercegovina