Minister zahraničia USA nečakane prišiel do Somálska

Do Somálska v utorok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu americký minister zahraničia John Kerry.

05.05.2015 12:08
John Kerry Foto: ,
John Kerry
debata (11)

Cestu do krajiny postihnutú násilím milícií Šabáb sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia a ani somálski predstavitelia ešte hodinu pred príletom americkej delegácie nevedeli, či v nej bude Kerry.

Ohlásená bola Linda Greenfieldová-Thomasová, ktorá sa na ministerstve zahraničia venuje problematike Afriky. Kerry je prvý šéf americkej diplomacie, ktorý do Somálska zavítal. USA poslali svoje jednotky do Somálska začiatkom 90. rokov na mierovú misiu, o dva roky neskôr ich museli stiahnuť.

Tento týždeň je minister na africkej ceste. V pondelok bol v Keni a očakávaný je tiež v Džibutsku, kde je jedna z amerických základní. Agentúry pripomínajú, že USA považujú Somálsko za nebezpečnú zem a Kerry neopustí letisko. Tam za ním prišli prezident Hassan Sheikh Mohamoud aj premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke.

Hlavnou témou je boj proti milíciám Šabáb, ktoré majú na svedomí tisíce ľudských životov. USA miestnej armáde v boji proti nim pomáhajú bezpilotnými lietadlami.

Milície sa síce aj s pomocou afrických armád podarilo vytlačiť z miest, ich terajšia decentralizácia je podľa odborníkov ďalším nebezpečenstvom, pretože skupina rozširuje pole svojej pôsobnosti aj do okolitých krajín, najmä do Kene. V apríli v areáli tamojšej univerzity zabila vyše 140 ľudí.

Jeden z členov Kerryho delegácie povedal, že ministrova návšteva má pripomenúť, že „USA sa k Somálčanom neotáčajú chrbtom“. „Budeme pokračovať v boji proti Šabábu, kým s ich násilím neskoncujeme,“ citovala svoj diplomatický zdroj agentúra AP.

USA poslali svoje mierové jednotky do Somálska roku 1992 s úlohou pomôcť stabilizovať krajinu, ktorá po politických nepokojoch mala problémy aj s hladomorom. V roku 1993 jednotky generála Mohameda Farraha Aidida zostrelili dva americké vrtuľníky a zabili 18 Američanov, ktorých telá potom vláčili ulicami.

Terajšia americká administratíva chce súčasnej vláde pomáhať a poskytla jej milióny dolárov na vybudovanie a profesionalizáciu armády. V Mogadiši má byť aj otvorené americké veľvyslanectvo.

Prezident Barack Obama vymenoval veľvyslankyňou Katherine Dhananiovú, ktorá má mať zatiaľ sídlo v Nairobi a odtiaľ bude pravidelne jazdiť do Somálska.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Somálsko #john kerry