K útoku na výstavu karikatúr Mohameda v USA sa prihlásil Islamský štát

K nedeľnému útoku na výstave karikatúr proroka Mohameda v americkom Texase, pri ktorom zahynuli dvaja ozbrojenci sa v utorok prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát (IS).

05.05.2015 12:44
debata (10)

Či táto teroristická organizácia za činom skutočne stála, zatiaľ vyšetrovatelia neoznámili. Podľa všetkého je to prvýkrát, čo sa islamisti z IS prihlásili k útoku na území Spojených štátov.

Islamský štát vo svojej rozhlasovej stanici Bajan označil útok za dielo dvoch vojakov kalifátu a tiež uviedol to, že výstava proroka Mohameda zosmiešňovala. „Povedali sme Amerike, že to, čo príde, bude väčšie a tvrdšie a uvidíte vojakov Islamského štátu robiť hrozné veci,“ citoval portál BBC z vyhlásenia islamistov.

Už v pondelok sa na Twitteri objavil odkaz údajného člena IS, ktorý útočníkov označil za príslušníkov tejto radikálnej organizácie. Vyšetrovatelia medzitým zistili identitu dvoch útočníkov, ktorých polícia pri čine zastrelila.

Jedným z nich je Elton Simpson, ktorého policajti v minulosti vyšetrovali pre podozrenie z terorizmu. Druhým bol jeho spolubývajúci.

Simpson pred útokom odoslal na Twitter odkaz tohto znenia: „Môj brat a ja sme sa zložili do rúk veliteľa prísahy vernosti. Nech nás Alah prijme ako mudžahídinov. Prihovorte sa.“ Odkaz bol neskôr zo sociálnej siete odstránený.

Nikto z návštevníkov výstavy, medzi ktorými bol prítomný aj šéf holandskej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders, nebol zranený. Ľahko postrelený bol jeden člen ostrahy.

Tento rok v januári šokoval celý svet útok na redakciu francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, ktorý opakovane publikoval karikatúry proroka Mohameda. Dvaja moslimskí radikáli pri ňom zabili 12 ľudí vrátane redaktorov a karikaturistov.

Moslimovia považujú zobrazovanie Mohameda za urážlivé, už v roku 2006 vyvolalo vášnivé protesty v moslimskom svete zverejnenia karikatúr proroka v dánskom denníku Jyllands-Posten.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #výstava #karikatúra #Islamský štát #prorok Mohamed