Porošenkovi robia vrásky prápory nacionalistov

"Napriek tomu, že dobrovoľníci z Pravého sektora nie sú súčasťou ani jednej z ukrajinských štátnych silových štruktúr a ich existencia nemá právny základ, nemožno ich postaviť mimo zákona," vyhlásil v utorok večer pred kamerami internetovej ukrajinskej televízie Hromadske TV Anatolij Matios, hlavný vojenský prokurátor.

06.05.2015 07:59
Ukrajina, Pravý sektor Foto: ,
Príslušníci Pravého sektora míňajú v obrnenom vozidle vyzdobenom zástavami práporu, Ukrajiny a USA zničené vozidlo v dedinke Širokino, ktorú napriek žiadosti OBSE a následnému rozkazu Kyjeva odmietajú opustiť.
debata (81)

„Pravý sektor možno charakterizovať ako nelegálnu ozbrojenú skupinu, ale pravdepodobne budem neúprimný a budem vyzerať ako Neukrajinec, ak poviem, že nie je to ukrajinská ozbrojená zložka. Sú to však absolútni vlastenci,“ vyhlásil prokurátor.

Viacerí politológovia v tejto súvislosti pripomínajú, že slová Matiosa zazneli v čase, keď sa prezident republiky a hlavný veliteľ ozbrojených síl Petro Porošenko usiluje začleniť zatiaľ nikomu nepodliehajúce dobrovoľnícke prápory radikálnych nacionalistov financované hlavne oligarchom Kolomojským do rezortu ministerstva obrany alebo vnútra.

„Pod velenie ministerstva vnútra nepôjdeme z princípu a v rámci armády sme ochotní účinkovať, ale ako samostatná ozbrojená jednotka,“ odkázali z Pravého sektora Dmytra Jaroša, poslanca parlamentu. Rovnako tvrdý postoj prejavili príslušníci práporu aj k žiadosti pozorovateľov OBSE a následne rozkazu prezidenta Porošenka opustiť lokalitu Širokino, ktorá by mala byť súčasťou demilitarizova­ného pásma.

„Naši chlapci neumierali v bojoch preto, aby teraz opustili dobyté pozície,“ cituje ukrajinský portál Korrespondent Semiona Semenčenka, dnes už bývalého veliteľa práporu Donbas, ale dodnes poslanca parlamentu.

O tom, akým veľkým problémom pre prezidenta Porošenka sú dobrovoľníckej prápory, svedčí aj nedávny neúspešný pokus armády odzbrojiť jednu z jednotiek Pravého sektora, dislokovanú na základni v Dnepropetrovskej oblasti.

Podľa pozorovateľov bude napätie narastať. Už dnes sa zhodujú v tom, že spomínaný incident ukázal dve dôležité tendencie ďalšieho možného vývoja. Po prvé, že oficiálny Kyjev má už dosť imidžu „fašistického štátu“, do ktorého bude ťažko prúdiť zahraničný kapitál. V neposlednom rade ide o signál, podľa ktorého to v Kyjeve s odzbrojením radikálnych nacionalistov myslia vážne.

„Je očividné, že Porošenko sa bojí Pravého sektora viac ako povstalcov v Donbase alebo Vladimira Putina. V rozhodných politických krokoch mu bráni poznatok, že nekontroluje všetky ozbrojené zložky. A tak nacionalisti majú reálnu možnosť zachovať si svoj amaterizmus,“ upozornil ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij. Ako zdôraznil, zatiaľ je iniciatíva na strane prezidenta a ministerstva obrany.

„Pomaly vytláčajú aktivistov Pravého sektora z politickej arény. Všetko však bude závisieť od vývoja situácie v Donbase. Ak opätovne vypuknú na juhovýchode boje, dobrovoľnícke prápory sa zaktivizujú. Hlavne svoj amaterizmus,“ dodal Pogrebinskij. Jeho kolega, ukrajinský politológ Vadim Karasjov pre portál denníka Segodňa upozornil, že zápas medzi nacionalistickými radikálmi a politickým vedením v Kyjeve sa neskončil, ale ho iba „odložili na neskoršie“.

Napriek tomu odmietanie začlenenia sa do oficiálnych štruktúr môže podľa viacerých pozorovateľov znamenať koniec Pravého sektora. Opierajú sa pritom o poznatok, podľa ktorého Jarošovi ľudia už nemajú silu uskutočniť spoločenský prevrat v krajine.

"V minulosti boli súčasťou euromajdanu, lídrami aj tvárou protestov. Dnes však ide o nezávislú organizáciu, s ktorou celkovo sotvakto na Ukrajine sympatizuje,“ tvrdí ukrajinský politológ Maksim Kononeko. Zároveň predpovedá, že v prípade otvoreného konfliktu Pravý sektor jednoducho zničia a Jaroša posadia za mreže. "Pre Ukrajinu je to životne dôležité,“ dodáva politológ.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #Petro Porošenko