Noční vlci nie sú len motorkári. Štát im dáva peniaze na 'vychovu' detí

Skupina ruských nacionalistov Noční vlci dostala za posledných 18 mesiacov z vládnych grantov 56 miliónov rubľov (takmer milión eur). Časť z týchto peňazí pritom využila na zorganizovanie protizápadne ladených prehliadok pre deti. Na svojom webe o tom píše oponent Kremľa Alexej Navaľnyj.

06.05.2015 12:52
RUSSIA-ANNIVERSARY/ Foto: ,
Alexander „Chirurg“ Zaldostanov je vodcom ruských motorkárov Nočných vlkov.
debata (52)

Motorkári z klubu Noční vlci pri príležitosti 70. výročia konca 2. svetovej vojny sú momentálne na jazde z Moskvy do Berlína.

Vodcu skupiny Alexandra „Chirurga“ Zaldostanova niekoľkokrát videli v spoločnosti ruského prezidenta Vladimira Putina, o financovaní nacionalistických akcií týchto motorkárov sa však doteraz veľa nevedelo. Podľa Navaľného motorkári organizovali okrem iného koncerty pre deti, na ktorých sa o Západe hovorilo ako o strašiakovi, ktorý je odhodlaný zničiť Rusko.

„Rusko musíme pripraviť o slobodu, slovanské národy musia byť spútané v reťaziach a na ich krvi bude vybudovaný mier. Tí, ktorí s tým nesúhlasia, musia zomrieť,“ citoval Navaľnyj z jednej z piesní, ktoré majú popisovať povahu Západu podľa Nočných vlkov. Zaznela na jednom z novoročných predstavení, ktoré motorkári usporiadali.

Novoročné predstavenia sa zmenili na propagandu

Len na novoročné akcie za posledné dva roky inkasovali Noční vlci z národného charitatívneho fondu 12,5 milióna rubľov. „Náš cieľ je vytvoriť alternatívu k vplyvu cudziny. Naše predstavenia majú dôležitý výchovný cieľ,“ povedal Zaldostanov na jednom z týchto predstavení.

O financovaní nacionalistických akcií Nočných... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Noční vlci O financovaní nacionalistických akcií Nočných vlkov sa doteraz veľa nevedelo. Na povrch vyšli informácie, že od štátu dostávajú milióny rubľov.

Tradične sa tieto novoročné akcie spájali skôr s rozprávkami a nepolitickými príbehmi, v posledných rokoch sa však táto tradícia mení, napísal v angličtine vychádzajúci ruský denník The Moscow Times.

Na jednej z podobných akcií napríklad tento rok motorkári v predstavení použili postavy Američanov, ktorí Rusku hrozili sankciami. Herci, ktorí zobrazovali Rusov, sa chválili ruským jadrovým arzenálom a poukazovali na hlúposť Západu.

V roku 2013 Noční vlci do svojho programu zaradili americkú sochu Slobody, ktorá sa pokúsila zničiť Rusko a uniesť Snehulienku. Koniec bol šťastný, pretože príbeh sa skončil porážkou nepriateľov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #propaganda #Noční vlci #predstavenia pre deti