Rektori sa vzbúrili proti Zemanovi, ktorý odmietol vymenovať profesorov

Väčšina rektorov v stredu vyjadrila nesúhlas s rozhodnutím prezidenta Miloša Zemana nevymenovať troch profesorov. Na protest odmietli účasť na štvrtkovom slávnostnom odovzdávaní profesorských dekrétov. Krok prezidenta jednohlasne odsudzujú.

06.05.2015 13:28
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (2)

Ako informuje spravodajský portál Českej televízie, minister školstva Marcel Chládek nakoniec vymenovanie musel odložiť, aby záležitosť prebral s rektormi a s prezidentom Milošom Zemanom.

Pôvodne sa očakávalo, že ceremoniál ovplyvní bojkot väčšiny rektorov, ktorí nesúhlasia s postojom prezidenta Zemana. Hovorca Jiří Ovčáček prezidentov krok obhajuje, má mimoriadne vážne dôvody a to s ohľadom na minulosť akademikov. Rektor Univerzity Karlovej Tomáš Zima považuje prezidentovo správanie za neprijateľné.

Približne polovica z dvadsiatich troch rektorov verejných vysokých škôl už potvrdila, že sa štvrtkového slávnostného odovzdávania profesorských dekrétov nezúčastní. Plánovali v súlade s odporúčaním Českej konferencie rektorov, slávnostný ceremoniál bojkotovať a vyjadriť tak svoj protest proti nevymenovaniu troch kandidátov na profesorov.

„Podľa názoru Českej konferencie rektorov prezidentov krok nezodpovedá súčasnej zákonnej úprave a právomociam prezidenta,“ uviedol rektor Masarykovej ​​univerzity Mikuláš Bek.

„Na druhej strane prezident sa netají tým, že chce prinútiť akademickú verejnosť, aby bol zbavený povinnosti vymenovať profesorov. Hovorí, že buď bude posudzovať týchto profesorov alebo to nechce robiť. V tej veci s prezidentom vcelku súhlasím, že by bolo správne, aby prezident profesorov nemenoval“, dodal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #vymenovanie #kandidát #odmietnutie #profesori #rektori