Na východe Ukrajiny zahynulo ďalších päť armádnych vojakov

Na východe Ukrajiny padlo v bojoch s proruskými separatistami v uplynulých 24 hodinách päť ukrajinských vojakov a 12 ich kolegov bolo zranených.

06.05.2015 13:45
debata (19)

Oznámil to v stredu hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko. „Najväčšie straty sú blízko mesta Avdijivka, kde bolo pri výbuchu míny bolo zničené obrnené auto,“ povedal Lysenko. Avdijivka leží blízko Donecku, ktorý je v rukách rebelov.

V Minsku v stredu bude o ukrajinskej kríze rokovať takzvaná kontaktná skupina. Mala by sa venovať témam, ktoré pomôžu začať politické a hospodárske reformy, ako predpokladala februárová dohoda o prímerí.

EÚ: Nemáme záujem na destabilizácii a izolácii Ruska

V Pekingu v stredu obhajovala postup Európskej únie voči Rusku Federica Mogheriniová zodpovedná za únijnú zahraničnú politiku. Vyhlásila, že destabilizované a izolované Rusko nie je v nikoho záujme. Sankcie, ktoré EÚ na Rusko uvalila, zostávajú v platnosti, pretože prímerie na Ukrajine nie je plne dodržiavané.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v súvislosti so sankciami vyhlásil, že „niekto má záujem“ na tom, aby prímerie dodržiavané nebolo. Moskva popiera obvinenia Kyjeva a Západu, že na pomoc proruským povstalcom posiela vojakov aj zbrane.

EÚ aj USA zaviedli voči Rusku diplomatické aj ekonomické sankcie za anexiu Krymu a jeho aktivity na východe Ukrajiny.

Mogheriniová pred študentmi v Pekingu povedala, že porušovanie celistvosti územia Ukrajiny a jej zvrchovanosti znepokojuje všetkých. "Európa rovnako ako Čína kladie dôraz na ukončenie bojov na východe Ukrajiny.

Európania sa zameriavajú na úplné dodržanie minských dohôd. Európska únia zaviedla proti Rusku sankcie, ale ja vo všetkých svojich prejavoch zdôrazňujem, že sankcie nie sú politikou únie, je to prostriedok, nástroj. A budeme ho používať, pokiaľ nebudú dohody plnené, "povedala Mogheriniová.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #kríza na Ukrajine #protiruské sankcie #Federica Mogheriniová