V bojoch sme utrpeli niekoľko prehier, pripustil sýrsky prezident

Sýrsky prezident Basar Asad pripustil, že jeho vojaci utrpeli v poslednom čase niekoľko porážok od ozbrojencov, ktorí proti nim bojujú.

06.05.2015 14:51
debata (5)

S armádou bojujú rebeli, ktorí sa Asada snažia zvrhnúť, tak aj radikálne islamské skupiny. Ako sýrsky prezident dodal, prehrať bitku neznamená prehrať vojnu. Asad to uviedol, keď sa po dlhšom čase objavil na verejnosti v škole v Damasku obklopený študentami, ktorí mu hlasno vyjadrovali svoju podporu.

Radikáli z hnutia Islamský štát, aj členovia iných ozbrojených skupín dosiahli v poslednom čase niekoľko víťazstiev najmä na severe a juhu Sýrie. Podľa Asada je normálne, že vo vojne dochádza „k ziskom aj stratám a okamihom, keď ste hore a keď ste dole“.

Sľúbil, že pošle vojenské posily do strategicky dôležitého mesta Džisr aš-Šughúr v blízkosti tureckej hranice, ktoré na konci apríla dobyli islamskí radikáli. Práve v tomto meste je v nemocnici obkľúčených viac ako 150 sýrskych vojakov.

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 220 000 mŕtvych a milióny utečencov. Na časti sýrskeho územia bojuje sýrska armáda proti povstalcom, ktorí už štyri roky usilujú o zvrhnutie prezidenta Asada.

Neprehľadnú situáciu v krajine využili ozbrojenci z hnutia Islamský štát a obsadili časť územia, najmä na severe Sýrie. Ich ofenzívu sa snažia zastaviť sýrski vojaci, kurdské jednotky, aj spojenci na čele s USA so svojimi leteckými údermi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Sýria #vojna #straty #prehry