Schôdzka kontaktnej skupiny odštartovala novú etapu riešenia krízy na Ukrajine

V konštruktívnom duchu v stredu podľa účastníkov rokovaní v bieloruskom Minsku zasadala kontaktná skupina pre ukrajinskú krízu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

06.05.2015 18:40
debata (8)

Podľa ruského delegáta Azama Kulmuchametova sú všetky predpoklady pre to, aby mierové urovnanie ukrajinského konfliktu mohlo pokračovať.

V Minsku sa stretli zástupcovia OBSE, Ukrajiny, Ruska a východoukrajinských vzbúrencov. Hlavným cieľom bolo začať fungovanie štyroch pracovných skupín, ktoré sa majú zaoberať politickými, hospodárskymi, bezpečnostnými a humanitárnymi aspektmi donbaskej krízy.

Podľa ukrajinského exprezidenta Leonida Kučmu, ktorý na rokovaní zastupoval Kyjev sa tento cieľ dosiahol. Pracovné skupiny sa odteraz majú stretávať každý týždeň.

S výsledkami stredajšieho rokovania je spokojná aj vedúca misie OBSE Heidi Tagliaviniová. „Práca bola konštruktívna, položili sme základ pre riešenie otázok, ktoré napomôžu mierovému procesu,“ povedala ruským novinárom.

Kulmuchametov za najdôležitejšie považuje skutočnosť, že v Minsku sa uskutočnili priame rokovania medzi splnomocnencom Kyjeva Kučmom a delegátmi donbaských rebelov Denisom Pušilinom a Vladislavom Dejnegom.

Rovnakého názoru je aj Pušilin, ktorý vyhlásil, že stredajšie rokovania odštartovali novú etapu riešenie krízy. „Dialóg medzi Ukrajinou a ľudovými republikami bol zahájený a dúfame, že všetky rozhodnutia budú kompromisné,“ povedal Pušilin.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #schôdzka #kontaktná skupina