V Bosne sa uskutočnili zásahy proti moslimským extrémistom

Bosnianskosrbská polícia v stredu oznámila, že zadržala niekoľko ľudí napojených na radikálne islamistické organizácie, podozrivých tiež z verbovania bojovníkov k organizácii Islamský štát (IŠ).

06.05.2015 20:06
debata

Polícia v priebehu stredy podnikla razie na viacerých miestach srbskej časti krajiny, Republiky Srbskej, pričom pri nich zadržala zbrane, muníciu a propagandistický materiál s cieľom povzbudiť bosnianske obyvateľstvo k pridaniu sa k militantným bojovníkom v Sýrii.

Polícia tiež vyhlásila, že niektoré z prehľadávaných domov patrili ľuďom, ktorí už v Sýrii bojujú. Koľko ľudí bolo pri stredajších zásahoch zadržaných neuviedla.

Stredajšie razie sú reakciou na ozbrojený útok, ktorý sa pred vyše týždňom odohral v severovýchodnom meste Zvornik ležiacom v Republike Srbskej. Ozbrojenec zakričal Alláhu akbar (Boh je najväčší) a zaútočil na policajnú stanicu, pričom zabil jedného policajta a ďalších dvoch zranil.

Pri prestrelke následne aj sám zahynul. Útočníka príslušné orgány identifikovali ako 24-ročného Nerdina Ibrića žijúceho v neďalekej dedine, ktorý pravdepodobne patril k hnutiu vahhábistov, najortodoxnejšej sunnitskej vetve islamu.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Bosna a Hercegovina #zásah #islamistickí extrémisti