V Iráne zatkli prominentnú aktivistku bojujúcu za práva žien

Iránska štátna polícia v utorok zatkla Narghís Mohammadiovú, jednu z najvýznamnejších aktivistiek usilujúcu sa o zlepšenie postavenia žien v Iráne alebo o zrušenie trestu smrti.

06.05.2015 22:26
debata (3)

Bola odvezená do jednej z teheránskych väzníc, povedal v stredu podľa agentúry AP jej manžel. Uviedol, že pre Mohammadiovú do jej domu prišlo asi desať ľudí. „Je aktivistkou bojujúcou za ľudské práva, neurobila nič zlé,“ povedal manžel Mohammadiovej, ktorý žije v exile vo Francúzsku. Dodal, že jeho žena trpí zdravotnými problémami, ktoré sa zhoršujú v stiesnených priestoroch, objavuje sa u nej svalová paralýza.

Mohammadiová bola viceprezidentkou zakázaného Kruhu obrancov ľudských práv, na čele ktorého stála nositeľka Nobelovej ceny za mier z roku 2003 Širin Ebadíová. Tá z Iránu odišla po tom, čo bol v roku 2009 v sporných voľbách prezidentom znovuzvolený Mahmúd Ahmadínedžád. Proti povolebným protestom vtedy tvrdo zakročila polícia a islamské milície.

Mohammadiová bola uväznená už v apríli 2012, aby si odpykala šesťročný trest, ku ktorému bola odsúdená v roku 2010 za protivládnu činnosť. Zo zdravotných dôvodov bola v júli 2012 prepustená.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #aktivisti #Irán #práva žien