Moskva dúfa, že jej zbrane prebudia Západ

"Bude to najväčšia prehliadka úplne nových moderných zbraní v rámci novodobých ruských dejín," upozornil ruský minister obrany Sergej Šojgu pred vojenskou prehliadkou v Moskve na počesť 70. výročia víťazstva nad nemeckým fašizmom.

07.05.2015 08:05
Rusko, zbrane, tank Foto:
Vlajková loď nových ruských zbraní, stredný tank T-14 na podvozku Armata počas repetície pred vojenskou prehliadkou 9. mája v Moskve.
debata (323)

Už minulý pondelok, počas nácviku prehliadky, mohli však diváci vidieť časť z dovtedy prísne utajovanej vojenskej techniky, ktorá je úplne nová a v porovnaní s doteraz niekoľkokrát modifikovanou technikou spĺňa podľa vojenských odborníkov tie najprísnejšie kritériá moderného vedenia boja. Akoby chcela Moskva potvrdiť výzvu desiatok nemeckých generálov v zálohe, ktorí v nedávno zverejnenom otvorenom liste na portáli denníka Junge Welt o. i. upozornili vládu v Berlíne, že „s Rusmi je lepšie kamarátiť sa, ako bojovať“.

Stredný tank T-14 na podvozku Armata, ktorý s trojčlennou posádkou dokáže vyvinúť rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu, je medzi zbraňovými „nováčikmi“ vlajkovou loďou. Americký odborný časopis Army Times dokonca konštatoval, že v mnohom prevyšuje doteraz za jednotku považovaný americký tank Abrams. Na T-14 najviac ocenil jeho široké možnosti modifikácie, vysokú úroveň bezpečnosti posádky stroja a v neposlednom rade rýchlosť, akou majú „štrnástku“ zaviesť do armády.

„Štrnástka je rýchlejšia ako americký Abrams a môže mať oveľa silnejšiu hlavnú zbraň na vozidle,“ konštatuje o. i. odborný časopis.

Kurganec 25 - bojové vozidlo pechoty, jednu z...
Kornet D - mobilný raketový systém má defilovať...
+2Samohybná húfnica je jednou z technických...

Ojedinelý kritický hlas zaznel z úst Igora Suťagina, ktorého v roku 2004 odsúdili za vlastizradu. To však nebránilo britským novinám The Times opýtať sa na názor odborníka, ktorý je dnes ako vedecký pracovník v službách britského Royal United Institut zaoberajúceho sa štúdiom obrany.

„V mnohom nemá T-14 na Západe páru, ale jeho nedostatkom je stále problém s relatívne malým palebným priemerom, elektronikou, ako aj s hnacím agregátom,“ povedal novinám vojenský ruský odborník s tým, že nechce vraj hovoriť o podrobnostiach.

Väčšina expertov sa však zhoduje v tom, že „štrnástka“ je supermoderná zbraň, ktorá spoločne s ďalšími ruskými novinkami núti Západ „k ďalšiemu zdokonaľovaniu svojich zbraní“. Moskva zase podľa agentúry RIA Novosti dúfa, že nové ruské zbrane zobudia Západ zo „sna o úspešnom konci vojensko-politického nátlaku na Rusko“.

„Štrnástke“ sa vyrovnajú aj ďalšie zbrane, ktoré Rusi po prvý raz predvedú na Červenom námestí 9.¤mája. Odborníci skloňujú hlavne bojové vozidlo pechoty Kurganec 25, mobilný raketový systém Kornet-D, kolesový obrnený transportér Bumerang či jedinú svojho druhu na svete samochodnú húfnicu Koalícia-SV.

„V plnej kráse sa však ruské zbrane predstavia až na každoročnom septembrovom moskovskom veľtrhu vojenskej techniky,“ pripomenul Army Times.

Podľa denníka Financial Times „rozhodnutie prezidenta Putina uskutočniť prehliadku supermodernej vojenskej techniky je silným signálom, ktorý odzrkadľuje rozhodnosť Moskvy ukázať svoju silu v rámci Ruska, ale aj v globálnom rozmere“.

V pondelok na nácviku prehliadky videli Moskovčania aj rakety s jadrovými hlavicami. „Ukážu ich aj na CNN a v Amerike si zapamätajú, že stále sme jadrovou veľmocou,“ cituje denník Andreja, obyvateľa ruskej metropoly. Zahraniční odborníci však za hlavný signál z Moskvy považujú skutočnosť, že mnohé novinky sú určené pozemným silám.

„Práve táto časť armády začína pociťovať skutočné zmeny, ktoré prináša desaťročný program modernizácie armády,“ cituje Financial Times anonymného zahraničného odborníka, ktorý je v Moskve. Spomínaný plán na roky 2011 až 2020 ráta s investíciou viac ako 38,4 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

323 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #oslavy #vojenská prehliadka