Briti volia nový parlament, hlasoval Cameron aj Miliband

Vo Veľkej Británii sa ráno začali parlamentné voľby. Predvolebné prieskumy sľubovali veľmi vyrovnaný súboj medzi konzervatívcami premiéra Davida Camerona a labouristami Eda Milibanda i úspech škótskych nacionalistov.

07.05.2015 08:19 , aktualizované: 16:41
Veľká Británia, voľby Foto: ,
Briti volia nový parlament, výsledok zrejme potvrdí zánik systému dvoch silných politických strán.
debata

Zhruba 50-tisíc volebných miestností sa otvorilo o 7.00 miestneho času (8.00 stredoe­urópskeho času) a zatvoria sa o 22.00 (23.00 stredo­európskeho času). Krátko po zatvorení volebných miestností sa očakávajú prvé výsledky. Odvolené majú aj šéfovia hlavných politických strán.

Mená niekoľkých nových poslancov majú byť známe ešte okolo štvrtkovej polnoci, konečné výsledky sa očakávajú v piatok popoludní. Väčšina volebných miestností je v školách a v ďalších obecných objektoch, niektoré sú aj v krčmách; v jednom prípade sa hlasovanie vykonáva vo verejnej práčovni a v jednom okrsku volebnú urnu umiestnili do školského autobusu.

Vo voľbách ide okrem iného o to, či sa uskutoční referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, sľubované konzervatívcami. Podľa predvolebných prieskumov sa zdá, že konzervatívci nielen nedosiahnu väčšiny, ale nemusí sa im podariť ani zostaviť koalíciu. Väčšinu nezískali ani v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, keď do koalície museli pribrať liberálnych demokratov.

Štvrtkové voľby by mali potvrdiť pokračujúci rozpad systému dvoch strán, vrátane skutočnosti, že v Škótsku sa stala dominantnou politickou silou Škótska národná strana (SNP) na čele s mimoriadne obľúbenou Nicolou Sturgeonovou. Čiernym koňom volieb by mala byť protieurópska Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Prieskumy potvrdzujú tesný súboj medzi konzervatívcami a labouristami

Očakávaný súboj o každý hlas potvrdzujú aj najnovšie prieskumy agentúr Ipsos MORI a ICM. Podľa prieskumu Ipsos MORI, ktorý vo štvrtok zverejnil denník Evening Standard, má hlavná vládna strana podporu 36 percent voličov, čo znamená jednopercentný náskok pred labouristami.

Predchádzajúci prieskum Ipsos MORI z 30. apríla pritom konzervatívcom prisudzoval päťpercentný náskok. Liberálnych demokratov podporuje osem percent Britov, UKIP 11 percent.

Naopak prieskum spoločnosti ICM pre denník The Guardian dáva labouristom nádej na zisk 35 percent hlasov, zatiaľ čo konzervatívcom 34 percent. Naposledy v stredu boli obe najväčšie strany v prieskume ICM zhodne na 35 percentách. Aj podľa ICM podporuje UKIP 11 percent voličov, liberálny demokratmi potom deväť.

V jednokolovom väčšinovom systéme pomerné počty nemusia veľa znamenať, pretože mnoho hlasov prichádza navnivoč. Napríklad UKIP zrejme získa iba niekoľko kresiel a nebude pri koaličných rokovaniach zohrávať žiadnu úlohu.

Obe hlavné strany sa v kampani sústredili na ekonomiku, na hlboké škrty zavedené doterajšou koalíciou a na budúcnosť štátneho zdravotníctva.

Premiér Cameron volil v sprievode svojej manželky Samanthy vo Witney neďaleko Oxfordu. Cameron už pred voľbami vyhlásil, že iba jasné víťazstvo konzervatívcov zaistí stabilnú vládu. „Všetky ostatné možnosti vyústia v chaos,“ tvrdí premiér.

Niekoľko straníckych predstaviteľov volilo hneď ráno. Aj so svojou ženou Justine Thorntonovou prišiel šéf labouristov Miliband hlasovať v Doncasteri na severe Anglicka. V juhoanglickom Ramsgate hlasoval šéf UKIP Nigel Farage, ktorý novinárov zaujal veľkou červenou ružou aj odkazom na Twitteri: „Nemôžem vám povedať, pre koho som hlasoval!“.

Kráľovná Alžbeta II. podľa tradície nevolila

Šéfka škótskej vlády a SNP Sturgeonová a jej manžel Peter Murrell po vhodení svojich hlasovacích lístkov ochotne pózovali fotografom v Edinburghu. V Londýne hlasovala predsedníčka strany Zelených Anglicka a Walesu Natalie Bennettová.

Voľby začínali za pomerne slnečného počasia. To sa podľa pozorovateľov môže prejaviť vysokou účasťou voličov, ktorá by mohla byť výhodná predovšetkým pre doteraz opozičných Milibandových labouristov.

Vysokú účasť voličov zatiaľ vykazuje korešpondenčné hlasovanie. „Už máme 80-percentnú účasť pri korešpondenčných hlasoch, čo myslím ukazuje záujem o voľby,“ citovala agentúra AP volebná komisárka v Edinburghu Sue Bruceová.

Angličania volí tiež miestnych zástupcov. Volebné právo nemajú väzni alebo členovia Snemovne lordov. Kráľovná Alžbeta II. síce volebné právo má, podľa tradície ho nevyužíva, čím dáva najavo svoju nadstraníckosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #parlamentné voľby