Francúzi odstránia pamätník Jána Pavla II., odporuje princípu sekularizmu

Francúzsky správny súd v Rennes nariadil odstránenie sochy, ktorú postavili na počet pápeža Jána Pavla II. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že je v rozpore s normami o sekularizme.

07.05.2015 10:11
debata (53)

Pamätník na počesť pápeža Jána Pavla II. nainštalovali v roku 2006 na námestí, ktoré nesie meno poľského pápeža, v mestskej časti Ploërmel, v departemente Morbihan regiónu Bretónsko.

Súd sa odvoláva na princíp sekularizmu zakotveného vo francúzskej ústave a v Zákone o oddelení medzi cirkvami a štátom z 9. decembra 1905. Informuje o tom Rádio Vatikán s odvolaním sa na informácie francúzskych médií.

Sudcovia tvrdia, že problém nie je socha, ktorá zobrazuje pápeža s vyrytou jeho známou výzvou „Nebojte sa“, ale že je umiestnená pod oblúkom, ktorý má na vrchu kríž. Podľa súdu má teda 8-metrový pamätník pre svoje umiestnenie a svoju veľkosť ostentatívny charakter, a tým porušuje ústavu.

Sudcovia dali mestskej časti Ploërmel šesť mesiacov na odstránenie pamätníka. Starosta Patrick Le Diffon sa chce proti uzneseniu odvolať. Tvrdí, že odstrániť oblúk s krížom nemôže bez súhlasu autora sochy, pretože je súčasťou diela a ten akýkoľvek zásah odmieta.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #socha #Ján Pavol II. #sekularizmus