'Zem nikoho' to asi nebola. Chorváti zadržali Čecha, ktorý založil Liberland

Chorvátska polícia v sobotu večer zadržala Čecha Víta Jedličku pri pokuse vstúpiť na územie samozvaného štátu Liberland. Liberland o tom informoval na Twitteri. Jedlička vyhlásil Liberland v polovici apríla. Tvrdí, že objavil "zem nikoho" medzi Srbskom a Chorvátskom.

10.05.2015 07:00 , aktualizované: 08:22
Liberland, Vít Jedlička Foto: ,
Samozvaný prezident "štátu Liberland" Vít Jedlička postavil do pohotovosti chorvátskych i srbských policajtov.
debata (14)

Denník Večernji list napísal, že spolu s Jedličkom policajti zadržali aj jeho tlmočníka Svena Sambunjaka. Jedlička sa s policajtmi najskôr stretol v obci Zmajevac, ktorá je od Liberlandu vzdialená asi tri kilometre.

Čech hliadkujúcim policajtom povedal, že sa chystá legálne opustiť hranice Európskej únie a odchádza do Liberlandu. Tí ho asi po 30 minútach nechali ísť. Po vstupe do Liberlandu ho zadržali a teraz je na policajnej stanici v meste Beli Manastir.

Prezident" Vít Jedlička s vlajkou... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
Liberland, Vít Jedlička Prezident" Vít Jedlička s vlajkou Liberlandu a jeho budúcimi obyvateľmi.

Prístup do Liberlandu pritom od soboty z oboch strán blokovala chorvátska i srbská polícia.

„Slobodnú republiku Liberland“ vyhlásil Jedlička 13. apríla na území s rozlohou sedem kilometrov štvorcových, ktoré sa nachádza západne od srbského mesta Sombor.

O miesto podľa neho Chorvátsko ani Srbsko nejavilo záujem. Podľa jeho predstáv „miništát“ by mal byť daňovým rajom so základným princípom „žiť a nechať žiť“.

Prezident" Vít Jedlička mal v pláne... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Liberland Prezident" Vít Jedlička mal v pláne lesnatého územie svojho Liberlandu "zaľudniť".

Tento na prvý pohľad recesistický počin však okrem „šéfa nového štátu“ neberú na ľahkú váhu chorvátske ani srbské úrady. „Prezident“ Jedlička chcel lesnatý kút, v ktorom sa preháňa vysoká zver a diviaky, začať osídľovať „občanmi“ už tento týždeň, ale plán mu zablokovali policajti oboch „susedných“ štátov.

Chorvátsko nasadilo policajné hliadky a policajné člny, aby zabránilo opakovaným pokusom desiatok „Liberlanďanov“ preniknúť do neobývanej oblasti s jednou budovou a to schátranou opustenou loveckou chatou. Prístup zo svojej strany hranice blokuje aj Srbsko.

Rieka Dunaj je časťou hranice sporného územia. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Liberland Rieka Dunaj je časťou hranice sporného územia.

„Polícia si robí svoju prácu ešte lepšie, ako sa dalo čakať,“ vyhlásil Jedlička. „Dokonca aj ľudí, ktorí nám chceli poskytnúť lode, prehľadali a povedali im, že dávať nám lode nie je dovolené. Ale my sa len tak nedáme. Budeme sa o to pokúšať ďalej,“ dodal samozvaný prezident.

Chorvátske i srbské úrady popierajú tvrdenia Jedličku, že ide o územie nikoho, o ktoré nikto nemá záujem. V skutočnosti ide o oblasť, ktorú si nárokujú oba balkánske štáty.

Problém vyplynul z toho, že časť hranice medzi nimi vytyčuje rieka Dunaj, ktorá v tomto úseku zmenila tok. Za neudržateľný z hľadiska medzinárodného práva označujú Jedličkov pokus chorvátski aj srbskí právnici.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #Liberland #Vít Jedlička