Nadšenie Rusov počas osláv bolo pravé. Veria, že sú opäť veľmocou

S nepredstieraným nadšením sledovali Rusi v sobotu prehliadku nových zbraní na Červenom námestí, ktorá bola prísľubom obnovenej moci ruskej armády. Aj keď išlo väčšinou o prototypy, ktoré zatiaľ vo výzbroji armády nie sú, považuje ruská verejnosť prezbrojenie armády za jasný dôkaz návratu k veľmocenskému postaveniu.

10.05.2015 12:30
Moskva, oslavy Foto: ,
Do osláv vojnového výročia sa v Rusku podľa odhadov zapojilo dvadsať miliónov ľudí.
debata (330)

Pre ruské vedenie však skutočným vyvrcholením osláv nebol pochod vojenských šíkov ani prítomnosť niekoľko zahraničných celebrít, ale spontánna, takmer polmiliónová manifestácia, ktorá zaplavila centrum Moskvy.

Popularita ruského prezidenta v spoločnosti sa pohybuje okolo 80 percent a samotný Putin sa o ňu vie postarať. Stovky Rusov prišli do sprievodu s portrétmi svojich predkov, ktorí na východnej fronte druhej svetovej vojne bojovali a umierali. Po sérii bilaterálnych protokolárnych stretnutí s prítomnými štátnikmi sa na všetkých ruských televíznych kanáloch objavila tvár Putina, ako s portrétom svojho otca kráča v dave manifestantov. Putinov otec Vladimir bol v roku 1942 ťažko ranený pri obrane Leningradu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa zapojil medzi... Foto: SITA/AP, Alexei Druzhinin
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin sa zapojil medzi manifestantov s fotografiou svojho otca, ktorého ťažko zranili pri obrane Leningradu.

Povznesená nálada v moskovských uliciach v týchto dňoch v mnohom pripomínala masové komunistické mítingy a vojnové oslavy zo sovietskych dôb. Ulicami kráčali starci obťažkaní rádmi, dôchodkyne v maskovacích uniformách alebo malé deti v uniformách červenoarmejcov. Na Červenom námestí duneli pod vojnovými transparentmi pásy tankov a samohybných diel.

Len veliteľ prehliadky, minister obrany Sergej Šojgu, sa pred začiatkom defilé prežehnal a predtým všadeprítomné sovietske symboly – kosák a kladivo – nahradila čierno-oranžová georgievska stuha, historický symbol ruskej vojnovej pýchy. Bola všadeprítomná – zdobila uniformy ruských veteránov i manifestantov, antény luxusných limuzín parkujúcich v Kremli i pancier bojových vozidiel na Červenom námestí.

Žiadny pokyn k povinnej výzdobe pritom Kremeľ Moskovčanom nevydal, ba naopak. Historici proti záplave dvojfarebných ozdôb protestujú, pretože stuha bola v minulosti skôr atribútom vysokých rádov a štátnych vyznamenaní určených len pre vyvolených. Jej rozšírenie sa dnes stalo nielen symbolom „ruskej jari“, ale aj krymskej anexie a proruského povstania Putinových krajanov na východe Ukrajiny.

Ruské štátne médiá vytrvalo zdôrazňujú súvislosť vojnových udalostí z dôb pred 70 rokmi s dneškom. Odkaz bojovej sily a pevnej štátnej moci je novou doktrínou Kremľa, vďaka prevráteným pomerom v Kyjeve majú ohlas i tézy o hrozbe fašizmu. „Keď nesieme fotografie našich predkov, dávame tým najavo úctu k tomu, čo vykonali pre našu krajinu, ale zároveň aj vedomie toho, že dnes leží zodpovednosť za Rusko na našich bedrách, že musíme byť hodní hrdinstva našich otcov a dedov,“ povedal ruský prezident v sobotu večer v ruskej televízii.

Príhovorom ruského prezidenta Vladimira Putina...
Ruský minister obrany Sergej Šojgu (v prvom...
+14Na Červenom námestí je 16-tisíc ruských vojakov.

Do osláv vojnového výročia sa v Rusku podľa odhadov zapojilo dvadsať miliónov ľudí. Popularita prezidenta Putina ničí ruskú opozíciu, tú formálnu i skutočnú. Na komunistickú manifestáciu v centre Moskvy sa v sobotu večer dostali len tri tisícky ľudí, cez miesto februárovej vraždy opozičného politika Borisa Nemcova na moste pod Kremľom sa prevalili nekonečné davy jasajúcich manifestantov. O trvalé uctenie si jeho pamiatky musí rozdelená ruská opozícia ešte tvrdo bojovať.

Putina absencia väčšiny pozvaných zahraničných hostí aspoň navonok zjavne netrápila. „Všetci, koho sme chceli vidieť, tu boli,“ povedal prezident po skončení osláv.

330 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #oslavy konca 2. svetovej vojny #vojenská prehliadka #Červené námestie