Kancelárka Merkelová rozlišuje medzi Ruskom a Sovietskym zväzom

"Nemecká verejnosť, okrem malej časti extrémnej pravice, je zjednotená na tom, že dedičstvo nacizmu je príšerné a je potrebné ho prekonať. Nie je to však jediná téma, ktorá definuje politickú legitimitu, identitu a debatu spoločnosti,“ povedal pre Pravdu k 70. výročiu konca druhej svetovej vojny Alexander Clarkson, expert na nemeckú a európsku politiku z King’s College London.

11.05.2015 09:17
Angela Merkelová, Vladimir Putin Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas jej návštevy v Moskve.
debata (40)

Čo predstavuje dedičstvo druhej svetovej vojny pre Nemecko?
Stále zohráva veľkú úlohu v nemeckej spoločnosti. Existujúci štát do istej miery odvádza svoju legitimitu aj od toho, že sa odvrátil od nacionalistických a imperiálnych tradícií, ktoré umožnili vládu národných socialistov. Už nikdy viac. Tým heslom sa riadia nemecké inštitúcie. Preto sa stali súčasťou európskych, multilaterálnych a demokratických štruktúr.

Ako to po 70 rokoch vnímajú ľudia?
Vojna a holokaust sú stále častými témami v televízii, vo filme a v umení. Nájdete ich každodenne. Pri bližšom pohľade však vidíme, že téma druhej svetovej vojny ustupuje trocha do úzadia.

Niečo ju nahradilo?
Novšie udalosti. Sú to dedičstvo Nemeckej demokratickej republiky a vlny masovej imigrácie v rokoch 1945 až 2001. Nie všetci Nemci sa vedia tomuto vývoju prispôsobiť. Verejnosť, okrem malej časti extrémnej pravice, je zjednotená na tom, že dedičstvo nacizmu je príšerné a je potrebné ho prekonať. Nie je to však jediná téma, ktorá definuje politickú legitimitu, identitu a debatu nemeckej spoločnosti. Ako som povedal, je to aj dedičstvo NDR, ktoré formuje kultúrne pochopenie národnej identity.

Situácia je úplne iná ako počas druhej svetovej vojny, ale Rusko a Nemecko sú pre konflikt na Ukrajine na opačných stranách politickej barikády. Kancelárka Angela Merkelová však išla do Moskvy, aj keď 10. mája. Ako tento konflikt ovplyvňuje Nemecko?
Nie je to prvý raz od druhej svetovej vojny, čo sú Nemecko a Rusko geopoliticky na opačných stranách. Západné Nemecko bolo počas studenej vojny pilierom aliancie proti Sovietskemu zväzu, ktorý si mnoho Nemcov zamieňa so súčasným Ruskom Vladimira Putina. Merkelová medzi nimi rozlišuje. V politike však ukrajinská kríza prispela ku konsolidácii pozícií kresťanských demokratov. V ľavicových stranách, naopak, vytvorila hlboké rozdiely a napätie. Na základe toho sa dá povedať, že je ťažké si predstaviť, že by Merkelová len tak prišla o kancelársky úrad. V roku 2017 by bola azda možná aj koalícia so Zelenými, ktorí sa s kresťanskými demokratmi zhodnú na tom, že Rusku nemožno príliš ustupovať.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Angela Merkelová