KĽDR popravila ministra obrany, ktorý zaspal na vojenskej prehliadke

Severná Kórea po obvinení z vlastizrady popravila svojho ministra obrany Hjona Jonga-Cola. Juhokórejských poslancov o tom informovala juhokórejská tajná služba, napísala to v stredu agentúra Reuters.

13.05.2015 07:16
debata (107)

Ak sa likvidácia Hjona potvrdí, bude jeho smrť súčasťou rozsiahlej čistky, ktorou sa severokórejský vodca Kim Čong-un snaží upevniť svoju moc. Vládu nad komunistickou krajinou prevzal v roku 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila.

Minister, ktorý ešte v apríli vystúpil s prejavom na bezpečnostnej konferencii v Moskve, údajne stratil Kimovu vážnosť potom, keď zaspal počas vojenskej prehliadky.

Hjon, ktorý ministerstvo obrany viedol od minulého roka, zabila podľa juhokórejskej rozviedky popravčia čata verejne pred niekoľkými stovkami ľudí paľbou z protilietadlovej zbrane.

V apríli juhokórejská rozviedka uviedla, že severokórejský diktátor tento rok nechal údajne popraviť 15 činiteľov, z ktorých niektorí kritizovali jeho politiku.

K pravidelným čistkám vo vládnych a najvyšších vojenských kruhoch sa pravidelne uchyľoval aj Kimov otec Kim Čong-il a tiež dedo a zakladateľ totalitného štátu Kim Ir-sen. Koncom roku 2013 nechal Kim Čong-un popraviť svojho strýka Čanga Songa-tchéka, ktorý bol považovaný za hlavnú postavu v pozadí vlády. Čang pomohol severokórejskému vodcovi upevniť jeho moc po tom, čo v decembri 2011 zomrel Kim Čong-il.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #poprava #minister obrany