Pakistanská armáda začala veľkú ofenzívu proti Talibanu

Pakistanská armáda začala v piatok rozsiahlu ofenzívu s cieľom vytlačiť Taliban z jeho poslednej veľkej bašty v hornatom Severnom Vazíristane.

15.05.2015 19:57
Taliban Foto:
Bojovníci Talibanu.
debata

Husto zalesnené rokliny údolia Šavál sú posiate skrýšami Talibanu a oblasť je kľúčovou pašeráckou trasou do susedného Afganistanu. „Ide o veľkú vojenskú akciu proti militantom z Talibanu a ich spojencom v horách Šaválu,“ uviedol vládny predstaviteľ pod podmienkou anonymity, pretože sa nesmie vyjadrovať k vojenským operáciám.

Pakistanský Taliban kontroloval takmer celý región Severného Vazíristanu, kým tam armáda minulý rok začala ofenzívu. Taliban však stále ovláda údolie Šavál a využíva ho ako základňu pre útoky proti pakistanským silám.

Pakistanské stíhačky začali bombardovať údolie v piatok v ranných hodinách a podľa stanoviska armády zabili 15 militantov. Hovorca Talibanu ale uviedol, že to všetko boli civilisti. Informácie nie je možné nezávisle overiť.

Ozbrojenci z fundamentalis­tického Pakistanského hnutia tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré je blízke afganskému Talibanu, bojujú od roku 2007 za nastolenie vlastnej interpretácie islamského práva na celom území Pakistanu.

Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení. Viacerí vojenskí predstavitelia pre agentúru Reuters uviedli, že pakistanská armáda požiadala Afganistan, aby zabránil úteku militantov v súvislosti s aktuálnou operáciou cez hranice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan #ofenzíva