Carnajev dostal za útok na bostonský maratón trest smrti

Porota v Bostone v piatok rozhodla, že Džochar Carnajev obžalovaný z podielu na atentáte na maratón, bude odsúdený na trest smrti smrtiacou injekciou. Obhajoba žiadala doživotie a najskôr sa odvolá. Porotcovia sa o verdikte radili viac ako 14 hodín. Pri atentáte v cieli bežeckej súťaže zahynuli v USA traja ľudia a ďalších 264 utrpelo zranenia.

15.05.2015 21:39 , aktualizované: 22:28
Džochar Carnajev, Bostonský maratón, Boston,... Foto:
Džochar Carnajev
debata (56)

Dvanásťčlenná porota konštatovala začiatkom apríla Carnajeva vinným zo spoluúčasti na bombovom útoku, rovnakí porotcovia potom začali tento týždeň v stredu zvažovať, či mu udelia trest smrti. K tomu stačí, aby tento trest dostal v jednom zo 17 bodov obžaloby, v ktorých mu porota prisúdila vinu.

V súdnej sieni nemohli byť prítomné kamery. Agentúra AP s odvolaním sa na svoje zdroje opísala, že Carnajev na vynesenie trestu smrti nijako nereagoval. Hlavu mal mierne sklonenú a ruky zložené pred sebou. Obhajoba sa potom ešte celej poroty na trest znova opýtala a každý z porotcov potvrdil, že sa verdikt zhoduje s jeho rozhodnutím.

Keď sa o verdikte dozvedel Carnajevov otec žijúci v ruskom Dagestane, vraj do telefónu len zaplakal a zložil, uviedla AP.

„Vieme veľmi dobre, že žiadny verdikt nedokáže uzdraviť duše tých, ktorí stratili svojich milovaných, ani myseľ a tela tých, ktorí utrpeli pri tomto zbabelom útoku závažné zranenia,“ reagovala na verdikt americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová. „Najvyšší trest je zodpovedajúcim trestom za tento hrozný zločin a dúfame, že s dokončením tohto trestného procesu všetko skončí aj pre obete a ich rodiny,“ dodala.

Žalobcovia tvrdia, že bol Džochar v príprave a vykonaní atentátu rovnocenným partnerom svojmu bratovi a preto si nič ako najvyšší trest nezaslúži. Obhajoba požiadala o doživotný trest s odôvodnením, že Džochar bol pod vplyvom o šesť rokov staršieho súrodenca, hlavného strojcu útokov. Džocharov brat Tamerlan zahynul pri policajnom stíhaní.

Rozhodnutie o treste smrti muselo byť jednomyseľné. Ak niektorý z porotcov nadobudol dojem, že by Carnajev nemal byť potrestaný popravou bol by automaticky odsúdený na doživotné väzenie bez možnosti prepustenia.

Súd sa konal v americkom štáte Massachusetts, kde bol trest smrti pred viac ako 30 rokmi zrušený, ale Carnajev je súdený podľa federálnych zákonov, ktoré hrdelný trest pripúšťajú.

Predpokladá sa, že sa obhajoba proti prípadnému trestu smrti ihneď odvolá. Práve kvôli možným prieťahom a dlhoročným odkladom popravy požiadali niektorí príbuzní obetí atentátu o to, aby Carnajev dostal doživotný trest a pre nich bolestivý prípad tým nadobro zmizol z médií.

Základné fakty o prípade:

  • 15. apríla 2013 asi o 20:50 SELČ explodovali v cieli medzinárodného maratónu v americkom Bostone dve amatérsky vyrobené bomby ukryté v čiernych vreciach zhruba 100 metrov od seba; stalo sa tak zhruba dve hodiny po tom, čo cieľovou páskou prebehol víťaz. Nálože tvorili tlakové hrnce obsahujúce veľké množstvo guľkových ložísk, ktorá mali zasiahnuť čo najviac ľudí.
  • V dôsledku explózií zomreli traja ľudia vrátane osemročného chlapca a 264 osôb bolo zranených, z toho 17 ľudí bolo v kritickom stave.
  • Maratónu sa zúčastnilo približne 27 000 ľudí a ďalších pol milióna behu prizeralo.
  • Bezprostredne po explóziách bolo kvôli možnému riziku ďalších výbuchov evakuovaných niekoľko budov vrátane školy a hotela. V oblasti nad miestom explóziou vyhlásil úrad regulujúci dopravné lety dočasný zákaz letov.
  • Kvôli explóziám zrušila bostonská radnica niektoré plánované zábavné či športové podniky. Neuskutočnilo sa napríklad zápasy severoamerickej NHL medzi tímami Boston Bruins a Ottawa Senators, svoj koncert zrušil bostonský symfonický orchester. Prvým veľkým závodom od maratónu v Bostone bol Londýnsky maratón, ktorý sa uskutočnil 21. apríla 2013 za prísnych bezpečnostných opatrení.
  • Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristický čin a americká FBI pár dní po tragédii zverejnila fotografie dvoch mužov podozrivých z atentátu a požiadala verejnosť o pomoc s ich identifikáciou.
  • Pri naháňačke na bostonskom predmestí 19. apríla 2013 zastrelili policajti jedného z údajných páchateľov útokov, druhý bol na úteku. Jednalo sa o bratov čečenského pôvodu Džochara a Tamerlána Carnajevovy, ktorí v USA žili niekoľko rokov. Mŕtvym bol dvadsaťšesťročný Tamerlan. Podozriví na úteku zabili člena ochranky Massachusettského technického inštitútu (MIT) v Cambridge. O deň neskôr bol Džochar Carnajev zatknutý, keď sa skrýval v lodi na dvore jedného z domov na bostonskom predmestí Watertown a vo vážnom zdravotnom stave bol prevezený do nemocnice.
  • Carnajev bol na nemocničnom lôžku obvinený z použitia zbrane hromadného ničenia a ničenia majetku s následkom zabitia. Vyhlásil, že sa necíti byť vinný a podľa amerického vládneho zdroja povedal, že útok bol pomstou za americkú inváziu do Afganistanu a Iraku. Spolu s bratom vraj plánoval tiež útok na Time Square v New Yorku.
  • Súdny proces s Carnajevom začal formálne tento rok 5. januára výberom poroty. Začiatkom apríla konštatovala dvanásťčlenná porota Džochara vinným vo všetkých 30 bodov obžaloby zo spoluúčasti na bombovom útoku, rovnakí porotcovia potom začali zvažovať, či mu udelia trest smrti. Žalobcovia tvrdili, že bol Džochar v príprave a vykonaní atentátu rovnocenným partnerom svojmu bratovi, a preto si nič ako najvyšší trest nezaslúži. Obhajoba požiadala o doživotný trest s odôvodnením, že Džochar bol pod vplyvom o šesť rokov staršieho súrodenca, hlavného strojcu útokov.
  • Obvineniu čelia aj štyria známi bratov Carnajevovcov. Američana Robela Philliposa uznal súd v Bostone v októbri 2014 vinným z marenia vyšetrovania. Phillipos klamal vyšetrovateľom FBI pri výsluchu, za čo mu údajne hrozí až 16 rokov väzenia. Ďalšími obvinenými sú Kazach Dias Kadyrbajev spolu so svojím krajanom Azamatom Tažajakovom, ktorí odniesli z Džocharovej izby batoh s pyrotechnikou a notebook. Posledným je Chajrulložon Matanov z Kirgizska, ktorý podľa obžaloby zmazal zo svojho počítača súbory potrebné na vyšetrovanie a tiež klamal policajtom.
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Džochar Carnajev #trest smrti #rozsudok