V Burundi je už pokoj, všetky hranice sú otvorené

Burundský prezident Pierre Nkurunziza v piatok v prvom prejave k národu po zmarenom puči uviedol, že v krajine je už pokoj a všetky hranice sú opäť otvorené. "V celej krajine zavládol pokoj vrátane hlavného mesta, kde operovali pučisti," povedal Nkurunziza prostredníctvom štátneho rozhlasu.

16.05.2015 11:54
Burundi, prezident, Pierre Nkurunziza Foto: ,
Pierre Nkurunziza
debata

Podľa jeho slov tí, čo chcú používať násilie, „nikdy neuspejú“. Skôr počas dňa burunské sily zatkli strojcu neúspešného pokusu o prevrat a Nkurunziza sa vrátil do hlavného mesta Bujumbura, uviedol jeho hovorca. Demonštranti však sľúbili, že do ulíc sa vrátia.

V nadchádzajúcich dňoch by sa mal prezident stretnúť s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom.

Generála Godefroida Niyombareho zadržali dva dni po tom, ako oznámil zosadenie Nkurunzizu, zatiaľ čo samotný prezident sa práve nachádzal v Tanzánii, kde rokoval o kríze s východoafrickými lídrami. Niyombare sa však odmietol vzdať a museli ho zatknúť.

Vyše 105-tisíc ľudí už podľa OSN utieklo z Burundi do susednej Rwandy, Tanzánie a Konžskej demokratickej republiky v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, v ktorých sa chce Nkurunziza uchádzať o tretie funkčné obdobie.

Kontroverzný zámer v krajine vyvolal najhoršiu krízu od konca občianskej vojny v roku 2005 a vlnu masových protestov v hlavnom meste Bujumbura. Podľa občianskych aktivistov od konca apríla pri násilných stretoch s políciou zahynulo už viac než 20 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #burundi